Letnik: 1998 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Jane Weber

RAZLIČNI IZVAJALCI

Kentucky Gospel

(Document, 1997)

RAZLIČNI IZVAJALCI

Raw Pre-War Gospel

(Revenant, 1997)

Prvi priseljenci v novi svet so si tegobe vsakdana lajšali tudi s petjem nabožnih pesmi. Tradicija te glasbe je preživela vse do danes, ko bratje Holmes in številni drugi glasbeniki na koncertih izvajajo belske in črnske nabožne pesmi iz prejšnjega stoletja. Pričujoči zbirki nam na najlepši možni način približujeta gospel dvajsetih in tridesetih let, kakršnega so peli na ulicah, cerkvenih srečanjih in ob drugih priložnostih.

Dunajska založba Document (Eipeldauerstr. 23/43/5, A-1220, Vienna, Austria) je na plošči Kentucky Gospel (1927-1928) zbrala skoraj pozabljene posnetke glasbenikov, kot so bili Alfred G. Karnes, Ernest Phipps in drugi. Če ste se naveličali plošč bratov Louvin, boste ob teh veliko bolj škripajočih posnetkih odkrili, kje se je Ira Louvin navzel značilne hlinjeno pobožne drže. Ameriška založba Revenant (PO Box 198732, Nashville, Tennessee 37219-8732, USA), ki jo vodi očitno neutrudni John Fahey, je v zadnjem času poskrbela za več odmevnih izdaj, na katere smo ljubitelji ameriške glasbe težko čakali. Fahey nas je pred kratkim presenetil z izdajo pozabljenih ključnih posnetkov bratov Stanley, zdaj pa se je s kompilacijsko ploščo Raw Pre-War Gospel (1926-1936) spomnil na predvojni gospel, kakršnega so peli Blind Willie Davis, Jaybird Coleman, Frank Palmes in Charley Patton. Fahey je napisal zelo dobro spremno besedo in v njej jasno izpostavil, kaj je bistvo te glasbe. Če boste pozorno poslušali več kot pol stoletja stare posnetke Charleyja Pattona in novo ploščo pevke Diamande Galas, boste odkrili številne podobnosti, temeljna pa verjetno leži v neposrednosti in krutosti glasu. Charley Patton je prepeval, kot bi se jezil na Boga in ga rotil, naj ga kljub grehom sprejme v raj. Podoben srd je čutiti v glasbi Diamande Galas in tudi v pesmih upravičeno hvaljene skupine Sixteen Horsepower. Najboljše plošče zdajšnje glasbe imajo pač jasne, čeprav izjemno razvejane korenine.

Gospel je pomemben del ameriške popularne glasbe in je v takšni ali drugačni obliki navzoč tudi tam, kjer bi ga najmanj pričakovali. Žal pa so številni glasbeniki z Bobom Dylanom na čelu prav v nabožnih obdobjih ustvarjanja posneli nekaj obupnih plošč. Vendar je glasba na teh dveh ploščah čista kot solza, prodorna kot meč in neusmiljena kot božja kazen. V trenutkih kesanja vam bo dobro dela - in verjemite mi, da je v njej več resnice kot v kaki dolgočasni pridigi.

Jane Weber