Letnik: 1998 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Eva Horvat

STEVE STOLL

The Blunted Boy Wonder

(NovaMute/Dallas, 1998)

Steve Stoll je tipični predstavnik tako imenovanega newyorškega tehna, za katerega naj bi bile značilne izrazita trdota (pomislimo, na primer, na Kirliana) in perkusijske zvočne teksture. Svetovna kritiška srenja žanru prerokuje ključni vpliv na dogajanje v tehnu v letošnjem letu, o tem je morda sklepala na osnovi odličnega singla Model T, ki združuje bistvene lastnosti dobrega tehna - generičnost in anonimnost ter povnanjanje še nedoživetega. Specifik=komad Model T je izredno prožen tehno s potrebno energijo za plesišče, s konstantnim loopom v ospredju, nekje v globini pa je zakopano težko slišno in zelo prefinjeno industrijsko potrkavanje. Prožnost specifika=komada je izkoristil vodilni švedski producent Cari Lekebush, ki je remiksu dodal skandinavsko igrivo noto (glej Neil Landstrumm, sicer iz Glasgowa) in ga naredil še bolj plesnega, teksturi v ozadju pa odvzel ostrino. Remiks detroitske enote AUX 88 Model T oropa optimizma in odmevnosti in ga priduši, z dirkalne steze ga z elektrom postavi v dirkalni igralni avtomat (Model T ne pomeni kakšnega novega modela tehna, ampak je "ljubkovalno" ime za fordov model avta, ki so ga Američani nekoč radi vozili).

Album The blunted boy wonder odlikujejo različni takti in izbor specifikov=komadov, ki jih veže skupna plesna tema; med umirjenimi izstopa Mosquito, počasen ohlajevalec, s katerim ne boste odgnali nobenega komarja, Top Fuel pa že opozarja, da se čas izteka in da se bo potrebno počasi pripraviti na kaj izrazitejšega, morda na GTI, na zelo minimalen specifik=komad (čeprav se Stoll ne strinja, da je njegov tehno minimalen, saj vanj vloži vse prej kot minimalen napor), ki je sicer precej manj trd od običajnega hard minimala kakšne birminghamske ali ljubljanske šole.

Albuma Brooklynčana Stolla - ki je glavna oseba za založbama Proper, pri kateri je izdajal kot The Dark Man, in 212 Productions, nekoč je bobnal v nekdanji zasedbi Wax Trax, v zalivski vojni pa se je šel ameriški imperializem - bodo veseli vsi ljubitelji čistega in na trenutke suhega tehna. Žanrsko čist album je prijetno minimalno poslušanje, vendar ne preveč trdo in sprejemljivo tudi za širše poslušalstvo. Morda je dobro omeniti, da lahko The blunted boy wonder slišite tudi na tehno partijih po Sloveniji, saj je nad njim navdušena tudi slovenska tehno didžejska elita.

Eva Horvat