Letnik: 1998 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Andrej Feinig

MOJCA VEDERNJAK, STEFKA PERIFANOVA

Banalnosti/Banalités

(Samozaložba, 1998)

Banalnosti - to je naslov sicer zelo skrbno in tehtno pripravljene in zastavljene zgoščenke mezzosopranistke Mojce Vedernjak. Domači glasbeni publiki gotovo ni več neznana, saj zadnja leta z uspehom nastopa doma in v tujini. Brez obotavljanja lahko zapišemo, da imamo pri njej opravka z zelo muzikalno pevko, ki se premišljeno, umirjeno in pretehtano loteva glasbenih nalog.

Za zgoščenko si je izbrala pet po stilu dokaj različnih skladateljev, ki zato tudi odsevajo nekaj pisanosti in raznolikosti našega ne preveč enostavnega stoletja: Arnold Schoenberg, Lucijan Marija Škerjanc, Francis Poulenc, Xavier Montsalvatge in Uroš Krek. Pesmim, ki jih je izbrala Mojca Vedernjak, je povečini skupna neka ponotranjena liričnost, večplastnost, tako jih tudi pevsko interpretira. Modro se izogiba slehernega pretiravanja in sentimentalnega čustvovanja. Glas vodi inteligentno, ga ne prenapenja. Vse je občuteno, in zato verodostojno.

Dodatno ji je v veliko oporo partnerica Stefka Perifanova pri klavirju, Bolgarka z obsežno pianistično biografijo. Z izrednim smislom za zvočne učinke in tudi z briljantno klavirsko tehniko resnično soustvarja uspel debut Vedernjakove na zgoščenki.

Andrej Feinig