Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jane Weber

VEČ UREDNIKOV

All Music Guide To The Blues

(Miller Freeman Books, San Francisco 1996, 424 str.)

Na trgu je dosegljivih veliko knjig o bluesu, in treba je priznati, da je včasih kar težko priporočiti kako knjigo, uporabno tako za poslušalca začetnika, ki je sinoči po televiziji gledal Johna Leeja Hookerja in se začel zanimati za to glasbo, kot za poznavalca, ki komaj čaka, da bo slišal pred kratkim najdene posnetke Roberta Johnsona in ima v domači knjižnici že celo vrsto del s podobno vsebino. Knjige iz cikla z naslovom All Music Guide so se večinoma izkazale za zelo kakovostne, zato je bilo pričakovati, da bo podobno dober tudi vodnik po svetu najboljših posnetkov bluesa.

Verjetno je malo glasbenih zvrsti, ki bi bile med zgodovinarji, muzikologi in drugimi raziskovalci deležne tako velike pozornosti kot blues. Korenine te glasbe so bolj ali manj jasne ali vsaj jasno nakazane, večina ključnih posnetkov je dosegljiva na ploščah, nekatere zbirke so šle v prodajo v skoraj neverjetnih nakladah, to se na primer s starim countryjem skoraj gotovo nikoli ne bo zgodilo, in še bi lahko naštevali. Pisci o bluesu so to občuteno glasbo razumeli na različne načine in o njej pisali vsak v svojem značilnem slogu. Knjiga All Music Guide To The Blues v posameznih komentarjih sicer izžareva povsem subjektivne poglede na zgodovino, sodbe in ocene, zaradi same narave izdaje - gre za vodnik v pravem pomenu besede - pa prinaša le najnujnejše podatke o določenem izvajalcu in skuša bralcu olajšati pot skozi včasih zapleten svet posnetkov bluesa. Če ste, na primer, kupili ploščo z naslovom Definitive Blind Willie McTell založbe Columbia, žal še ne pomeni, da imate resnično vse najboljše posnetke tega sijajnega kitarista in pevca. Manjka vam ključna skladba Statesboro Blues, priljubljena tudi med izvajalci rocka. Ti pevci so snemali za različne založbe, zato so njihove diskografije - poskusite samo dopolniti svojo zbirko posnetkov Lightnina Hopkinsa - nemalokrat prava mala znanost, kupovanje plošč bluesa pa je zelo drago početje.

All Music Guide To The Blues je tako naravnost dobrodošel vodnik, ki ga bodo veseli vsi ljubitelji bluesa. Kot je pri ciklu All Music Guide že v navadi, boste v knjigi našli številne zemljevide, razlage posameznih slogov, podatke o glasbeni industriji ter uredniški politiki založb in vlogi pomembnejših družb. Prav vam bodo prišli tudi naslovi glasbenih časopisov in pomembnejših knjig. In še to: uredniki so zagrešili razmeroma malo napak.

Jane Weber