Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: RobSet

FEAR FACTORY

Obsolete

(Roadrunner Records/Nika,1998)

Približno pred šestimi leti so Fear Factory debitirali z albumom Soul Of a New Machine, ki je s subverzivno industrialno prevleko pomenil fascinantno nadgradnjo death metala. Neusmiljeni kitarski naskoki, pospremljeni z brutalnim petjem in s podivjanimi, a noro natančnimi ritmi, so že naslednje leto dobili novo embalažo. Kvartet je odkrito pokazal navdušenje nad tehnološko godbo in posnetke s prvenca potisnil v roke Rhysu Fulberju, pripadniku elektronskih blaznežev Front Line Assembly. Učinek je bil tako dober, da so Fear Factory zgodbo ponovili tudi pri drugi plošči Demanufacture, ki je s tehno remiksi, pri katerih so aktivno sodelovali sami člani, kaj kmalu postala Remanufacture.

Plošča Obsolete je (pravzaprav) tretja redna po vrsti, na njej pa imamo (zopet) opravka s primarno usmeritvijo delodajalcev tovarne strahov. Čeravno se uvodna skladba Shock prične sintetično, so fantje posegli po klasičnih rockovskih inštrumentih in (pričakovano) posneli deset "super" modernih kreacij težkega metala. Fear Factory so s totalnim "hi-tech" metalom izbrisali najmanjšo možnost angažiranja človeških čustev, njihova glasba je zato popolno nasprotje (emotivne) rockerske muzike (podobno "prijazni" so na primer Godflesh!). Do potankosti izpiljene pesmi dajejo občutek postholokavstnega življenja, v katerem besede biološko zagotovo ne bodo razumeli. Da živimo v čedalje bolj tehnološkem svetu, se Fear Factory dodobra zavedajo; tehnologijo z veseljem izrabljajo sebi v prid, čeprav jo na nek način prezirajo. Na albumu Obsolete so tako v ozadju venomer prisotni "umetni" zvoki semplerja, ki destruktivni industrialni metal četverice potisnejo še dlje od (že nasploh izobčene) humanosti.

Fear Factory se pač ne pustijo motiti in z zvočno trdnjavo trmasto prodirajo v hladno, neprijazno, nehumano, raztelešeno in anorgansko epoho prihodnjega tisočletja. Veličasten glasbeni ustroj, ki niti tokrat ne razočara, si lahko privoščimo tudi v video igrici Messiah in zraven (upravičeno) čakamo na remikse s plošče Obsolete.

RobSet