Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jane Weber

CHRIS HILLMAN

Like A Hurricane

(Sugar Hill, 1998)

LUCINDA WILLIAMS

Car Wheels On A Gravel Road

(Mercury/Multimedia, 1998)

Med odmevnejše nove plošče ameriške glasbe sodita tudi novi stvaritvi Chrisa Hillmana in Lucinde Williams. Hillman je začel kariero kot mandolinist v bluegrassovski skupini The Hillmen, širše občinstvu ga pozna po delu s skupino The Bryds, Lucinde Williams pa se ljubitelji kozmične ameriške glasbe spomnimo še iz obdobja, ko je kot nadobudna pevka snemala za založbo Folkways.

Chris Hillman ima za seboj skoraj veličastno glasbeno kariero, vendar je bil vedno nekako v ozadju. Zdi se, kot da je nekaterim najpomembnejšim pevcem in vizionarjem le pomagal uresničiti sanje. On je Grama Parsonsa pripeljal v skupino The Byrds in mu pomagal ustoličiti country rock, sodeloval je tudi na skoraj vseh snemanjih Gena Clarka. Album Like A Hurricane se zelo navezuje na Hillmanovo minulo delo in je ambiciozen poskus, kako narediti raznovrstno in privlačno ploščo. Hillman se je celo potrudil napisati skoraj vse pesmi, veliko mu je pri tem pomagal kitarist Steve Hill. Na ploščo je uvrstil popolnoma vse sloge, ki jih je z različnimi zasedbami izvajal v dolgi karieri: od pesmi s cingljajočo 12-strunsko kitaro v ospredju do pravega kalifornijskega country rocka, čutiti je tudi vpliv bluegrassa. Plošči bi lahko očitali kanček predvidljivosti, vendar gre vseeno za eno najboljših Hillmanovih plošč (Sugar Hill Records, PO Box 55300, Durham, NC 27717-5300, USA). Za Lucindo Williams bi težko našli kakšno kritično besedo. Ko je pred leti za založbo Folkways snemala pesmi Roberta Johnsona in Hanka Williamsa, so ji napovedali uspešno kariero, in lahko smo veseli, da je ostala zvesta svojemu prepričanju in da še vedno snema odlične plošče z večinoma avtorskim repertoarjem. Sploh je v zdajšnji ameriški glasbi slišati veliko dobrih avtoric, Lucindi pa gre med njimi posebno mesto. Njene pesmi so preproste in včasih se zdi, kot bi se Memphis Minnie nekoliko raznežila in začela igrati bolj countryjevsko glasbo. Album Car Wheels On A Gravel Road je pravzaprav dobra rockovska plošča z veliko belskega bluesa, vendar brez kančka patetike, ki se tako rada drži podobnih stvaritev.

Chris Hillman in Lucinda Williams sta posnela dobri plošči, čas pa bo pokazal, kakšna je resnična vrednost njunih glasbenih prizadevanj. Solidno ploščo ni tako težko posneti, težko pa je v tej glasbi narediti kaj novega in tako prepričljivega, da te poslušalci ne bodo prehitro pozabili. Lucinda Williams je preposlušala veliko plošč bluesa in countryja, zato dobro ve, za kaj gre v tej glasbi, in brez sramu razdaja čustva, čeprav v preprostih verzih. Njena plošča je dosegljiva tudi na našem trgu.

Jane Weber