Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Peter Barbarič

FERUS MUSTAFOV

Ferus The King

(Senator, 1997)

Ferus Mustafov se je po dolgi vrsti nizkoproračunskih kasetnih izdaj, ki so izhajale pretežno pri njegovi domači založbi FM, odločil stopiti v korak z zahtevami domačega tržišča; pri Senator, eni od dveh najmočnejših makedonskih privatnih založb, je izdal svojo prvo makedonsko CD ploščo (dve leti po britanski King Ferus in leto dni zatem, ko se je hrvaška Croatia odzvala na pozive naše distribucije Nika in po liniji najmanjšega odpora v CD format zlepila dve Jugotonovi kaseti iz osemdesetih let).

Po pričakovanjih pragmatični Mustafov za prvo lastno domačo CD ploščo ni snemal novega gradiva, ampak se je odločil za stroškovno najbolj neproblematičen projekt, za izbor skladb, ki jih je posnel v zadnjih petnajstih letih.

Kakšna škoda, da Ferus The King podobno kot izdaja Croatie sledi receptu "brezčasne balkanske godbe" - in tako na ovitku ne boste zasledili prepotrebnih podatkov o nastanku posameznih skladb. Izbor gradiva na kompilaciji je namreč prav posrečen, čeprav je seveda podrejen prodaji po lokalnih trgovinah in svatbah. Na njem se je znašel cel kup Ferusovih biserčkov, predvsem izvrstne orientalsko meditativne skladbe Anadolski čoček, Čifteteli in Kenanov peštrec in vrsta prvorazrednih čočekov (med njimi tudi legendarna Šutka čoček in Turski čoček), ki ob več kot solidnih hitrih "bugarijah" in makedonskih orih zakrijejo občasne padce v kafanske šlagerje in tipično južnosrbsko cepanje.

Ferus Mustafov je izdal vsaj deset podpovprečnih kaset pod zastavo firme FM. Tokrat mu ne moremo očitati cenenosti in neustreznega izbora gradiva. Ferus The King je enako dober očrt njegovega ustvarjalnega dometa kot precej bolj profesionalno izdelan (makedonski ovitek je z banalno likovno opremo in obupnimi angleškimi prevodi naslovov skladb klasičen primer narodnjaške šlamparije) britanski King Ferus. Četudi bi veljalo do Ferus The King II odpraviti preštevilne produkcijske in predvsem informativne manke, se ta njegov izdelek ne izgublja v poplavi CD plošč z balkansko narodnjakarsko robo. Upam, da bo prej ali slej dopotoval tudi v naše trgovine.

Peter Barbarič