Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jure Matičič

RAZLIČNI IZVAJALCI

Partisan - Volume 1

(Partisan/Virgin, 1998)

RAZLIČNI IZVAJALCI

Recordings Of Substance Present Cocktails

(Recordings Of Substance, 1998)

Dve novi kompilaciji dveh novih založb. Recordings Of Substance nam je znana že od prej, saj spada pod okrilje Hydrogen Dukeboxa, njeni albumi pa so bili letos odlično sprejeti. Založba sicer ni v centru drum’n’bass dogajanja, saj izdaja v glavnem albume, a je vendarle ena najbolj prepričljivih, glede na to, da je nastala šele leta 1996/97. Še mlajša je založba Partisan. Mogoče se še spomnite lanskoletnih novic, ko so vsi zaposleni pri Moving Shadow zapustili založbo zaradi prepirov z lastnikom, Robom Playfordom. Ista ekipa je ustanovila založbo Partisan - in ni še minilo leto, ko jo je glasbeni tisk razglasil za eno najboljših založb leta 1998. Volume 1 in Cocktails sta sad dosedanjega delovanja obeh založb.

Za Volume 1 so pri Partisan podpisali distribucijsko pogodbo z Virgin, tako da je zadeva, podobno kot prej pri Moving Shadow, obsežno distribuirana. Ekipa je očitno dobro izkoristila dosedanje izkušnje in prevzela nekaj producentov, ki so prej spadali (in še spadajo) pod Moving Shadow. Justice, Foul Play in Total Science so tako že dovolj uveljavljeni, zraven pa se najdejo še novi talenti, denimo System 4, DJ addiction, ki smo ga že videli v Ljubljani, Tertius in odlični Banaczech. Volume 1 povzame prvih deset singlov, dodanih pa je še obilo remiksov, za katere so poskrbeli Matrix, Neil Trix, Omni Trio, Deep Blue in Technical Itch. Zasedba je zelo močna, poskrbeli so za vse zvrsti drum’n’bassa, od lahkotnejših in jazzy verzij do skoraj tech-stepperskih in skrajno minimalnih komadov. Če bodo pri Partisan še naprej tako uspešno nadaljevali gverilske akcije, lahko od njih pričakujemo še marsikaj.

Cocktails so kritiki sicer označili kot drill’n’bass, bolj eksperimentalno (in manj plesno) verzijo bobna in basa v družbi Squarepusherja in podobnih, a to še ne pomeni, da kompilacija ni uporabna za didžejsko rabo. Justice (pojavi se tudi na Volume 1), Icarus, Omnivore in James Hardway imajo letos za seboj že solo albume, tako da je večina komadov znanih. Dodani so le remiksi, pri katerih izstopa predvsem Nostramusov komad Let’s Fuck it Up (Luna Nights Mix), drugače pa so mikse naredili še Hoax, T-Power in James Hardway. Tudi Cocktails zaobjame širok slogovni spekter, le da so komadi bolj eksperimentalno usmerjeni kot pri Volume 1. Sicer pa je Partisan trenutno v centru pozornosti, Recordings Of Substance pa je z imeni, kot so Magnetic, The Odd Tooth, Omnivore in Icarus, bolj zvesta eksperimentiranju in vztrajanju pri (netipičnem) izdajanju odličnih, še vedno drum’n’bass albumov.

Jure Matičič