Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: S. P. Sorrow

SYMPHONY X

Twilight In Olympus

(Insideoutmusic/Panika, 1998)

Najprej je treba zapisati, da so Symphony X - kvintet, ki prihaja iz New Jerseyja - muzikanti posebne vrste. Twilight In Olympus je četrti studijski album, ki so ga posneli od ustanovitve leta 1994. Že od samega začetka imajo - kot se za progresivne kovinarje spodobi - fane na vseh koncih sveta, kajpak s poudarkom na Japonskem. Z evropsko turnejo so dolgo odlašali, ampak na stari celini naj bi igrali še letos (če se seveda zadnji trenutek ne bodo premislili - in namesto v Evropo odšli v studio snemat naslednji album, kot se je dogajalo do zdaj).

Twilight in Olympus je progresivni izdelek najvišjega razreda. Koncept je jasen: veliko hitrega preigravanja po klaviaturah in po strunah, vpletanje elementov klasike, nekaj eksotičnih glasbil, čisti vokali, polna mera stranskih vokalov in dovolj velika frekvenca spreminjanja ritmov. Če dodamo še brezkompromisno produkcijo, je izdelek obsojen na uspeh med privrženci tovrstnega metala.

Ker gre za odlične glasbenike - to je za kvalitetno progresivo tako in tako prvi pogoj, bi najprej izpostavil odlično ritem sekcijo: Tom Walling na bobnih in Thomas Miller na basu do skrajnosti izrabljata kontraste med različnimi ritmi in se vseskozi poigravata z nenavadnimi poudarki. Kitare imajo odločen in dovolj grob zvok, da muzika ne dobi osladnega prizvoka. Zanimive so kombinacije električne, akustične in klasične kitare. Klaviature, nepogrešljivi element progresive, imajo natančno določeno vlogo, kdaj so spremljevalno glasbilo in kdaj jim pripada vodilna vloga. Mimogrede: Michael Pinnella je začel igrati klavir pri 5 letih; po končani glasbeni akademiji je med drugim sodeloval s tako priznanimi umetniki, kot so Zubin Mehta in Newyorški filharmoniki. Pevec sicer nima takšnih referenc, pa zato njegov prispevek ni nič manjši. Vokali so čisti in relativno visoki, skratka takšni, kakršne se pri tovrstni muziki tudi pričakuje.

Symphony X so z albumom Twilight In Olympus obvezno poslušanje za vse, ki prisegajo na progresivo in jim navadno nabijanje ni dovolj.

S. P. Sorrow