Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: S. P. Sorrow

THERION

Vovin

(Nuclear Blast/Nika, 1998)

Zdaj se je zgodilo, kar se je moralo zgoditi: vodja vodilnega simfoničnega metalnega benda, Christofer Johnsson, se je dokončno odločil za novo pot v ustvarjanju. Therion je po novem on sam, vendar za poznavalce ta odločitev ni veliko presenečenje. Znano je namreč, da je po vsakem studijskem albumu vse od leta 1993 naprej sodelavce tako ali drugače nagnal iz benda. Ker pa je bil sam avtor večine skladb in gonilo zasedbe, se z novim konceptom ustvarjanja ne spremeni dosti. Preprosto: Christofer je od zdaj naprej vezan nase in na studijske glasbenike, temu smo bili priča že na albumu Theli, s katerim so Therion čez noč postali vodilni simfonični metalni bend.

Novi album Vovin (mimogrede: Vovin pomeni v skrivnostnem jeziku črne magije zmaj, enako Theli v hebrejščini) je konceptualno še močnejši od predhodnega. Prepletanje moškega in ženskega zbora, godalnega orkestra in elektronskih instrumentov je tako rekoč dovršeno. Vokalni solisti: Sarah Jezibel Diva (Cradle Of Filth), Martina Hornbacher (Dreams Of Sanity) in Ralf Scheepers (Primal Fear) poredko prihajajo v ospredje, vendar pri vodilnem okultnem skladatelju drugega niti ni pričakovati.

Če predhodni album Theli iz leta 1996 zveni kot metalska verzija Orffove Carmine Burane, je treba priznati, da je z Vovin Christofer stopil na novo pot, in ne v začaran krog, v katerem bi izdelki postajali bolj in bolj orffovski in vse manj therionski. Melodika novega albuma ima orientalski pridih, pač v skladu z besedili izpod peresa Thomasa Karlssona.

Skratka, Therion so z albumom Vovin še utrdili vodilno vlogo na področju mogočnega simfoničnega metala, kakršnemu se pravoverna kovinarska duša preprosto ne more upreti. Ho drakon ho megas!

S. P. Sorrow