Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Marina Žlender

EVROPSKA AKADEMIJA GLASBE NA FESTIVALU AIX-EN-PROVENCE

Aix-en-Provence, junij

Dober mesec pred začetkom programa mednarodnega festivala lirične glasbe je Evropska akademija glasbe v kraju Aix-en-Provence zbrala pod svojim varstvom izbrane mlade glasbenike, skladatelje in pevce, ki bodo na festivalu občinstvu predstavili svoja dela. Namen te akademije je vzgojiti novo generacijo ustvarjalcev, ki bodo v bodoče sodelovali na festivalu, in obenem vzbuditi zanimanje občinstva za glasbeno delo, ko šele nastaja, kot je v navadi v ZDA, in jih tako vključiti v ustvarjalni proces.

V Cézannovem mestu se je junija zbralo okoli sto mladih pevcev, glasbenikov in skladateljev pod vodstvom znanih osebnosti, med katerimi so tudi Pierre Boulez, Daniel Harding, Régine Créspin in Peter Brook. Phillippe Manoury je skupaj z Markom-Andréjem Dalbavijem vodil atelje za kompozicijo, praktični del je bil realiziran s pomočjo ansambla Court-Circuit, za scensko postavitev pa je skrbel Pierre Strosser. Pevci so se zbrali okrog mezzosopranistke Hanne Schaer. Dela so izvajali na festivalu, največ odmeva pa sta doživeli produkcija Purcellove opere "Dido in Enej" ter "Curlew River" angleškega skladatelja Benjamina Brittna. Poseben operni atelje je bil namenjen samo "Čarobni piščali" in zborovskem delu opere "Don Giovanni".

Poseben odmev so doživeli skladatelji Vsevolod Šmulevič, Jonathan Golove in Juha T.Koskinen, katerih dela so na festivalu debitirala. Prvi je predstavil opero "Slavec in vrtnica" po pripovedki Oscarja Wilda, Goloveja je navdihnil avtor črnega romana Dashiell Hammett z delom Red Harvest, Koskinen pa je kot libreto uporabil dramo Madame Sade Yukia Mishime.

Še dva izbranca, Juan Jose Eslava in Alexandros Markeas, sta se bolj posvetila koreografiji. Eslava je iskal nove možnosti v povezavi med zvokom, prostorom in gibom, Markeas pa si je zamislil balet za deset glasbil.

Pet avtorjev, pet različnih osebnosti. Kot je povedal Phillippe Manoury, je bil namen ohraniti raznolikost del, ki po zamisli nudijo nove možnosti, pravzaprav povezave med posameznimi področji umetnosti; za to si prizadeva tudi sam, saj je le glasba v klasičnih okvirih že izkoristila dane možnosti.

Marina Žlender