Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Kaja Šivic

XVI festival Radovljica '98

15. -25. 8. 1998

Tradicionalni festival je tokrat v Radovljico pripeljal nekaj izjemnih izvajalcev stare glasbe, med njimi Camerato Koeln z mlado sopranistko Ingrid Schmithuesen, novo skupino znamenitega lutnjista Nigela Northa, The English Ayre, odličnega belgijskega tenorista Guya de Meya z italijanskim čembalistom Edoardom Torbianillijem in francosko skupino Xeremia, pridružili sta se jim tudi mladi slovenski glasbenici, sopranistka Andreja Zakonjšek in Mateja Bajt, poleg Klemena Ramovša edina flavtistka pri nas, ki se je specializirala za kljunasto flavto.

Novost letošnjega radovljiškega festivala je bilo zanimivo soočenje stare glasbe s sodobnimi snovanji. Tako se je glasbi in poeziji trubadurjev, baročnim motetom, arijam in sonatam ter nekaterim predklasičnim skladbam pridružilo nekaj sodobnih del, napisanih za baročna glasbila. Zadnji večer, ki je bil posvečen glasbi za pozavne, je Slokarjev kvartet pozavn oblikoval v več sklopov, s katerimi je prikazal razvoj glasbila in glasbe zanj od renesanse do danes. Peti večer od devetih, ki so se zvrstili od 15. do 25. avgusta, je bil v celoti posvečen najsodobnejšim skladbam. Koncert je začela in končala domačinka Mateja Bajt z dvema solističnima skladbama za kljunasto flavto. “Charavgi” mlade grške skladateljice Calliope Tsoupaki, napisano v modalni harmoniji, in "Rotations" Nizozemca Jana Rokusa van Roosendaela, v kateri se krožno preliva dvanajst motivov, je glasbenica poustvarila prepričljivo in tonsko zanimivo ter še enkrat dokazala, da je kljunasta flavta popolnoma enakovreden pihalni instrument, ki mu pripada samostojen študij. Dve solistični skladbi za čembalo sta izvedli Irena Kolar in Lucy Hallman Russell. Prva je predstavila nekoliko dolgočasen "Žalostni valček" avstrijskega skladatelja in organista Petra Planyvskega, druga pa tehnično izjemno zahtevno suito" Suite Harp", v kateri nemški avtor Wolfgang Thoma na dvanajsttonski osnovi gradi polno akordično zvočnost, v katero vnaša najrazličnejše, tudi jazzovske elemente. Primož Ramovš je kratko in zvokovno zelo zanimivo skladbo "Eirene" napisal prav za mlado Ireno Pahor, ki jo je suvereno izvedla, Mateja Bajt in Irena Kolar pa sta predstavili ljubko, skoraj programsko skladbo "Ptice" skladateljice Brine Jež-Brezavšček. Po kompozicijski plati sta izstopali deli skladateljice Dine Slama. V "Recordare za glas in violo da gamba", še bolj pa v "Utrujenosti za dva glasova in dve violi da gamba", ki jo je napisala prav za radovljiški festival, je zazvenela občutljivost in prefinjenost, neprisiljeno sodobna spevna melodika, ki se v lepem loku spne v smiselno celoto. K užitku sta veliko prispevala izvajalca, skladateljičina hčerka Irena Pahor in nemški gambist Michael Steinkuehler, ki sta z glasom in instrumentom muzicirala v pravem pomenu besede. Na sporedu sta bili še dve skladbi Irca Franka Corcorana, ki pa sta bili dokaj nezanimivi in razvlečeni.

Prizorišče v radovljiškem gradu sprejme le nekaj več kot sto poslušalcev, zato je zelo dobrodošlo, da so Radio Slovenija, Radio Maribor in Radio Ognjišče posneli vse koncerte festivala, ki prinašajo nekaj ur zanimive in izredno kvalitetno izvedene glasbe starih in sodobnih mojstrov.

Kaja Šivic