Letnik: 1998 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: SMeh

TRNFEST ‘98 ALI DVE TRNOVSKI NEDELJI

Kud F. Prešeren, Ljubljana, 16., 22. in 23. 8. 1998

Habitant stolnega mesta ima v poletni samoti tri možnosti: sterilni veliki ljubljanski Festival, simpatično trnovsko dvorišče ali hladno in telo osvobajajoče morje. Kljub kuloarskim kritikam, da je šel programsko Trnfest v maloro, je edini kraj, kjer te lahko prijetno presenetita okolje in prostor. Celo muzika.

Felix Lajko s čudaškim kvartetom in kvartet Štefbet Rifi sta bila dva nedeljska večera glavna ministranta v trnovski fari.

Violinist Felix Lajko je soliral, spremljevalni kvartet (violina, viola, kontrabas in boben) pa mu je samo zložno menjaval harmonije in zastavljal neparno rezane ritme. Škoda, če bi jih koristneje zaposlil, se mu ne bi bilo treba debelo uro postavljat v solistični drži. Da pa jo je sploh zdržal, je moral storiti silo muziki: formatirana kompozicija se je vlekla v neskončna ponavljanja napeva in le solistične kadence so lomile tok magičnega minimalizma. S tonom in lokovanji je v najboljših trenutkih spomnil na Alexa Balanescuja, samo potrgana žima, trije akordi in dve vzporedni harmoniji še nista dovolj. Virtuoz malih tehničnih sposobnosti, ki usodno osiromašijo njegovo glasbeno invencijo panonske ravnice. Vendar: čez dekado bo fant car.

Teden pozneje, 23. avgusta, drugačna slika: zelo spreten in zanesljiv kvartet, z zabavno in krasno zlepljeno muziko. Štefbet Rifi (Jelena Ždrale - violina, Drago Ivanuša - harmonika, Nino de Gleria - kontrabas, Milko Lazar - saksofon in klarinet) so nasledniki svetle tradicije Srpov ali Begnagradovcev. Lucidna in zabavna, do konca zapisana glasba, ki zazveni, kot je zapisana in odigrana. Če umanjka en sam košček, pač še vedno ostane zabavna. In še primerjava: šolano prijateljevo uho je zaznalo, da je violinistka Jelena Ž. odigrala precej težjih in zapletenejših vzorcev kot teden prej Felix L. Čisto zares.

In? Najboljši so bili v deževni soboti dan prej Dicky B. Hardy. Tako ali tako so vsi nastopajoči smeli igrati samo do desetih, ampak trdonje so svojo uro debelo zapolnili. Samo kartolino naj nam pošljejo iz Jamerike ...

SMeh