Letnik: 1999 | Številka: 1 | Avtor/ica: BIGor in Viva

Marilyn Manson

PARADOKSALNA PROVOKACIJA

Odmevnost glasbene skupine v sodobni medijski kulturi ni utemeljena zgolj z dovršeno glasbeno izraznostjo, vedno vplivnejša je njena poudarjena družbena vloga. Godba je sestavni del družbene dejavnosti, ki naleti na odmevno pozornost množic že samo ob provokativni drži, toliko bolj pa ob angažirani in družbeni kritiki ter glasnemu zavračanju ukoreninjenih družbenih vrednot.

To nas je podučila že preteklost, na primer sami začetki rock and rolla, pojav hipijev in punkerjev. V javni artikulaciji pogleda na svet, posredovanju sporočil in izražanju same vsebine ima pomembno vlogo izvor same glasbene skupine. Einstürzende Neubauten niso nastali nikjer drugje kot v izoliranem postindustrijskem urbanem zahodnem Berlinu; sonični otroci punka Sonic Youth brez naslanjanja na artistično mahnjen New York in brez koketnega posnemanja ikon pop kulture ne bi izželi tako odmevne diletantske ustvarjalnosti; tudi naš kulturno-politični prostor je s polpreteklo zgodovino vplival na izoblikovanje trdo artikuliranih ideoloških stališč skupine Laibach. Podobno velja za najzloglasnejše in vroče ime iztekajočih se devetdesetih let, za skupino Marilyn Manson, ki že z imenom zrcali kontradiktornost ameriške družbe. V njem združuje diametralno nasprotna arhetipa ameriške kulture: filmsko zvezdnico in lepotico Marilyn Monroe ter vodjo sekte in serijskega morilca Charlesa Mansona. Fenomen Marilyn Manson je lahko nastal le v najliberalnejši in hkrati najkonservativnejši državi na svetu, ki je razdvojeno reagirala na pojav in dejavnost skupine.

Paradoksalnost ameriške družbe je rdeča nit umetniške izraznosti Marilyn Manson; skupina ji istočasno poje hvalospeve in zavrača njene vrednote. Poudarjeno zavračanje hipokrizije in razkrinkanje lažne morale ameriške družbe, polne arhetipov, ki se jih vedno znova poslužuje, jih izkorišča, reinkarnira in meša, se izraža tudi v ustvarjalnosti skupine. Pomembno izrazno sredstvo je poudarjanje telesnosti; s tem se neposredno naslanja na enega provokativnejših elementov zlate zgodovine rock and rolla. Do zadnjega albuma je skupina s poudarjeno teatraličnostjo hudo oskrunila stereotipno sliko ameriške družine, hipokrizijo cerkve in demokracije. S sklicevanjem na ikone, kot so Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, The Beatles, Pink Floyd, Jim Morrison, Iggy Pop in Kiss, je rock devetdesetih radikalizirala do skrajnosti in s tem, dovolj prepričana sama vase, prevzela vlogo agitatorja družbenih sprememb pred koncem tisočletja.

Provokativna agitatorska drža Marilyn Manson je bila dobro izhodišče za svetovni uspeh. Bistveni kanček olja so dolili samorazpoznavni naslovniki sporočil - različne starševske in moralne organizacije ter cerkev. Zaradi javnega razkazovanja genitalij, jemanja drog, rezanja do krvi in nacistične ikonografije na koncertnih odrih jih je v posameznih mestih in državah doletela prepoved nastopov. Skupina tega ni izkoristila za odškodninska povračila, ampak je s prstom pokazala na cenzorje in z njimi vedno znova opravila na sodišču. Cenzura ji je bila dober vir navdiha za skrunjene konzervativnih družbenih vrednot in opozarjanje nanje. Klici k linču in javna opozarjanja na družbeno nemoralnost Marilyn Manson so le stopnjevali medijsko prisotnost skupine, ki je tako še veliko lažje širila ideje tudi izven koncertnih dvoran, obenem pa povečevala priljubljenost. Če je z rockovskim "naj" albumom, prvencem Portrait Of An American Family, opozorila na dvoličnost ameriške družbe, ki nasprotuje pornografiji, obenem pa med manekenkami vedno raje gleda otroke, se je z drugim AntiChrist Superstar neposredno obrnila na krščanstvo in posredno na druga verstva ter se prebila čez ameriške okvire. Z naslanjanjem na satanizem in s parafraziranim evangeličanskim pridiganjem s knjigami Nietzscheja, Freuda in utemeljitelja satanizma LaVeya v rokah je opozorila na fašistoidno manipuliranje zavedenih in nedolžnih. S tem je v očeh cerkve postala tako rekoč večja od samega Satana. Ves ta neposredno izraženi bes in srd proti dominantnim religijam in ideologijam je izviral iz zavedanja razpršene in zbledele individualistične drže. Z radikalnimi potezami se je naslavljala na posameznika, zlasti pa na mladež, ki jo je skušala prepričati v pomembnost razmišljanja s svojo glavo. V devetdesetih je v mainstreamu med redkimi, če ne kar edina, opozarjala na potrebo po provokativni, angažirani in kritični drži do dominantnih vsiljenih vrednot.

Od trdih, dorečenih in vztrajno poudarjenih stališč ni skupina nikoli odstopala. S poudarjeno agitatorsko držo se je identificirala z rockovsko zvezdo in obenem opozorila, da rock and roll le ni tako nedolžen, ampak da je lahko ravno tako slep in fašistoiden kot vsaka dominantna ideologija. Z napovedano priredbo skladbe One In a Million skupine Guns’n’Roses, zloglasne in nestrpne do homoseksualcev in priseljencev, želijo Marilyn Manson, ki se z vsebino besedila sicer ne strinjajo, opozoriti, da je za stališči, če jih že javno predstavljaš, treba ponosno stati, ne pa se vsem prizadetim kasneje opravičevati, kot je storil Axl Rose. Kot da bi skušali povečati nekoliko upadlo zanimanje ob izidu najnovejšega albuma Mechanical Animals. Na novo zgrajenih osnovah je skupina začela novo zgodbo. Že sprememba videza celotne zasedbe nas opozarja na to: sofisticiran, aseksualen in glamuren videz je nadomestil raztrgane, apokaliptične in sadomazohistične obleke. Iz nečustvenega kreativnega obdobja je skupina vstopila v novo, čustveno nabito obdobje, ki izžareva v manj agresivnih in bolj umirjenih (pod)tonih. Od opozoril o preteči nevarnosti, ki se ji reče religija, se je vsebinska srž preusmerila na nevarnost razvoja tehnologije, na razčlovečenje. Njeno osnovno sporočilo je, da človek postaja mehanična žival, android, vse bolj bitje brez čustev.

Celotno transformacijo še bolj podkrepi avtobiografska knjiga The Long Hard Road Out Of Hell gospoda pevca Marilyna Mansona. Ob pisanju knjige je dognal, da je destruktivno-agresivni album AntiChrist Superstar prignal skupino do skrajnosti, ki je po izdaji celo napovedovala razpad. Zgodila pa se je metamorfoza glasbene in ideološke podobe skupine ter na sploh medijske predstavitve. V novem obdobju se izpostavlja le gospod Marilyn Manson kot edini govornik zasedbe. Nekdanja kolektivistična drža skupine se je preobrazila v avtorski projekt g. Marilyna Mansona, ki je predčasno poskrbel za zamenjavo, bolje rečeno izgon motečih, s svojo glavo razmišljajočih članov skupine. Iz glasbenika, ki je na začetku vzpona sledil nasvetom Trenta Reznorja iz Nine Inch Nails (pri njegovi založbi so Marilyn Manson še danes skupina številka ena), se je transformiral v glamurno rock zvezdo, željno, da jo poslušajo. V novi dobi ne dopušča vpliva tujih idej, izpostavlja le svoje občutke in filozofska razmišljanja, s katerimi išče svojo dušo. Nekaj časa jo je iskal v Hollywoodu, a je ni našel, dojel je le neznosnost ter gnus medijskega in zvezdniškega glamurja, ki ju tudi posreduje z najnovejšim albumom. Nadgradil naj bi ga s filmom, snemanje se bo začelo letos, zato nas ne sme presenetiti, če bo prišel spet do novih dognanj. Prav v tej ponavljajoči se igri je (uspešnost) paradoks(a) medijskega produkta Marilyn Manson.

BIGor

IMENA

· Marilyn Manson je bend in je njegov vodja (v obdobju od leta 1989 do 2. 8. 1992 se je bendu reklo Marilyn Manson and the Spooky Kids). Da bi ju razlikovali, vodjo naslavljajo z g. Marilyn Manson.

· Marilyn Manson je pol poti od pop ikone Marilyn Monroe do serijskega morilca Charlesa Mansona. Pozna ju ves svet, Amerika pa dobro pozna tudi druge, iz katerih so po enakem ključu delali skovanke za imena drugih članov benda: Daisy Berkowitz (kitara, programerka ritem mašine, bobnarja je nadomeščala do leta 1991), Olivia Newton Boundy, Gidget Gain, Twiggy Ramirez (vsi bas), Zsa Zsa Speck, Madonna Wayne Gacy (oba klaviature), Sara Lee Lucas, Ginger Fish (oba bobni). Leta 1996 so formulo opustili, od takrat sta v bendu pristala še dva kitarista; ime prvega Zim Zum je vzeto iz kabale, zdajšnjemu se reče John5.

· Gospod Marilyn Manson o imenu: "Marilyn Monroe in Charles Manson sta mi ostala v spominu kot dve najbolj izstopajoči osebnosti iz mojega otroštva."

DISKOGRAFSKE IZDAJE

· Najprej v samozaložbi izdajajo kasete. Prva The Meat Beat Cleaver Beat ni bila nikoli na prodaj, druge (z Big Black Bus iz leta 1990 na čelu) pa so se prodajale v omejeni nakladi vsaj 100 izvodov na koncertih in v lokalnih ploščarnah. Nekaj naslovov: Snuffy's VCR, Grist-O-Line, After School Special, Lunchbox, The Family Jams, Refrigerator. Zadnja je bila izdana leta 1992. Kaset ne nameravajo ponovno izdati, so pa nekatere dosegljive na bootlegih.

· CD singli: Get Your Gunn (1994), Lunchbox (1995), Sweet Dreams (1995), različne verzije The Beautiful People (1996 in 1997) in Tourniquet (1996 in 1997).

· EP: Smells Like Children (1995).

· Albumi: Portrait of an American Family (1994), Antichrist Superstar (1996), Mechanical Animals (1998).

· Razen kaset je vsa glasba izšla pri Nothing/Interscope/Menart.

PRIREDBE

· Sweet Dreams (Eurythmics); z njo upravičeno računajo na učinek šoka - najbolj zagrizene fane odvrne od benda, češ da se je preveč omehčal.

· Rock'n'Roll Nigger (Patti Smith); "Tako se počutimo," pravijo Marilyn Manson.

· Get My Rocks Off (Dr. Hook); za Marilyn Manson je to najbolj kontroverzni bend vseh časov.

· One In A Million (Guns'n'Roses); še ni objavljena.

· Down in the Park (Gary Numan and Tubeway Army).

· I Put A Spell on You (Screamin' Jay Hawkins).

· Justify My Love (Madonna).

· Son of Man; samosvoja priredba Iron Man (Black Sabbath).

· Golden Years (David Bowie).

· Na koncertih igrajo tudi Dirt (Stooges), People Who Died (Jim Carroll).

IMIDŽ

· Že na začetku kariere so veliko pozornosti posvetili nalepkam, majicam, letakom za koncerte, v javnost (g. Marilyn Manson, ki je bil novinar, ima v medijih kar nekaj prijateljev) so redno pošiljali novice o bendu, fanom pa so celo priskrbeli telefonsko tajnico.

· Njihova podoba je provokativna: vodja je največkrat pomanjkljivo oblečen v usnje, ima tudi oporo za genitalije (do naprave je prišel zaradi zdravstvenih težav, ki jih je imel z odvajanjem seča), drugi se pojavljajo največkrat v razcapanih oblekah, krilih, lasuljah, ličilo je obvezno razmazano.

· Po zadnji plošči Mechanical Animals je g. M. Manson glam rocker, drugi mu kot vedno sledijo na pol poti.

GOVORICE O G. MARILYNU MANSONU

· Odstranil si je rebro, da bi si lahko sesal tiča.

· S plastično operacijo si je skrajšal ušesa.

· Dal si je odstraniti eno oko in en testis.

· Seksa s publiko in člani benda, na odru posiljuje ženske.

· Shirley Manson iz skupine Garbage je sestra g. Marilyna Mansona.

· Je ženska.

RESNICE

· Kadili so človeške kosti.

· G. Marilyn Manson je načrtoval umor nekdanjega dekleta.

· Premlatijo fana, preden sme z bendom v zaodrje.

· Po prepiru zaradi naslovnice glasbenega časopisa Spin so telesni stražarji Marilyn Manson fizično napadli urednika Craiga Marksa. Ta bend že toži.

SATANIZEM

· Ustanovitelj Church of Satan, dr. Anton LaVey, je g. Marilyna Mansona imenoval za prečastitega Satanove cerkve.

· G. Marilyn Manson o satanizmu: "Razumem ga kot satiro religije, sposobnost kritiziranja stvari v družbi in sposobnost verovanja vase."

TRENT REZNOR

· Trent Reznor (Nine Inch Nails) Marilyn Manson prvič sreča na poletni turneji leta 1990. Takoj so mu všeč, postanejo prijatelji, on pa njihov mentor. Marilyn Manson so prvi bend, s katerim podpiše za svojo založbo Nothing/Interscope. Bendu pomaga tudi s tem, da ga povabi na turnejo Self-Destruct (1994) in ga producira.

· G. Marilyn Manson o Trentu Reznorju (tik pred izidom AntiChrist Superstar): "Sva skorajda kot brata. Dobra prijatelja. Omogočil nam je, da se Ameriki predstavimo v necenzurirani verziji in brez omejevanja. Vseskozi nam stoji ob strani."; (novembra 1998): "Vse od plošče AntiChrist Superstar nisva govorila. Verjetno mu je težko, ker smo Marilyn Manson, vsaj v nekaterih pogledih, postali večji kot njegovi Nine Inch Nails."

KNJIGA

· Avtobiografija g. Marilyna Mansona, The Long Hard Road Out Of Hell (1998, Regan Books/Harper Collins), je napisana s sodelavcem Rolling Stona in New York Timesa Neilom Straussom.

· G. Marilyn Manson v knjigi: "Oralni seks je kot rokovanje ali avtogram. Če si slaven, enostavno spada k poslu." Kasneje obžaluje, da Clinton tega ni prebral v njegovi knjigi...

REFERENCE NA CHARLESA MANSONA

· Big Black Bus; ime kombija, s katerim se je vozila Družina Charlesa Mansona.

· The Family Jams; Charles Manson je hotel ime nadeti rockovski skupini, v kateri so igrali člani njegove Družine.

· I Am The God of Fuck (besedilo iz komada My Monkey s plošče Portrait of An American Family, pojavlja se tudi na majicah); vzeto je iz komada Mechanical Man Charlesa Mansona.

· Na kasetah je veliko semplov govorov Charlesa Mansona.

· G. Marilyn Manson citira Charlesa Mansona na koncertih, najljubši citat je: "Igram glasbo. Glasba, ki jo igram, ljudi gane. A to ne pomeni, da usmerjam promet! Ne pomeni, da jim v roke potiskam nož in pravim, naj gredo koga ubit!"

· Podobo Charlesa Mansona (najpogosteje oči) bend upodablja na majicah in drugih propagandnih materialih.

· Madonna Wayne Gacy in Twiggy Ramirez sta na koncertih večkrat med očmi risala črne X, to so Charles Manson in ženski del Družine počeli med sojenjem.

GONJE

· AFA (American Family Association) poziva k zbiranju materialnih dokazov s koncertov Marilyn Manson. Mednje spadajo video spoti, koncertni posnetki, fotografije, članki in drugo.

· Moralna manjšina je v sodelovanju z oblastniki leta 1996/97 dosegla (začasno) prepoved koncertov Marilyn Manson v mnogih krajih.

· Center za preprečevanje kriminala iz Teksasa je pred kratkim pripravil seminar, na katerem staršem, katerih otroci so fani Marilyn Manson, svetuje, naj jih čim prej peljejo na zdravljenje. Večina fanov benda je po njihovem kriminalcev (grafiti so eden od njihovih zločinov) in članov genga.

· Na mnogih ameriških šolah so prepovedali nositi majice Marilyn Manson, zaradi napisa I Am The God of Fuck pa so bili ljudje že tudi na sodiščih.

INCIDENTI

· Zaradi obnašanja na odru jih začnejo resno preganjati leta 1994; takrat jim prepovedo nastop v Salt Lake Cityju. Če bi pristali, da med komadi ne bodo govorili, bi lahko igrali. Pristali so, a med nastopom Nine Inch Nails je g. Marilyn Manson razgalil dogovor in z veliko strastjo raztrgal mormonsko biblijo ter kose metal v občinstvo.

· Med razhajanjem skupine se g. Marilyn Manson in bobnar Sara Lee Lucas obmetavata s steklenicami vode in palčkami, zadnje dejanje je zažig bobnov, medtem ko je bobnar še za njimi.

· G. Marilyn Manson si z ameriško zastavo obriše rit.

· Koncert 31. 10. 1996, na katerem naj bi Marilyn Manson naredili skupinski samomor, se zaradi grožnje o podtaknjeni bombi začne s precejšnjo zamudo.

· Glen Danzig (leta 1995 so Marilyn Manson na turneji z njegovim bendom in s Korn) je nekaj članov Marilyn Manson rešil zanesljive smrti, s katero so jim zagrozili razkurjeni varnostniki.

· G. Marilyn Manson potisne na nekem koncertu kitarista Daisyja Berkowitza z odra. Kitaristovo pravo ime je Scott Mitchell Putesky. Med snemanjem plošče AntiChrist Superstar bend zapusti in ga kasneje toži za avtorske pravice. Dosegli so izvensodno poravnavo, ni pa znano, kolikšno odškodnino je dobil.

· Srd združenja proti mučenju živali si Marilyn Manson nakopljejo zaradi domnev, da so med nastopom ubili kokoš.

· Po tradiciji, ki velja med bendoma, ki sta skupaj na turneji, so Nine Inch Nails kot starejši Marilyn Manson pripravili posebno "žurko", med katero so na Marilyn Manson tik pred nastopom stresli cel kup jestvin (kečap, moka, otroški puder, salsa...), med njihovim igranjem na oder poslali slačifante, ko pa so na pol goli in premočeni prišli z odra, so jih najprej napadli še s stepeno smetano, potem pa takoj vklenili v lisice, naložili v kombi in odpeljali v center Filadelfije. Tam so ključ, ki je odpiral lisice na rokah, vrgli v smetnjak ter jim velikodušno pustili en sam dolar.

Viva