Letnik: 1999 | Številka: 1 | Avtor/ica: Jure Potokar

FRANK CATALANO

Cut It Out?!

(Delmark/Statera, 1998)

Frank Catalano je eno tistih prijetnih presenečenj, na katere v sodobnem jazzu naletimo vse preredko, toliko bolj, ker se zdi, da mu manjka predvsem sveže krvi, idej. In Catalano zares izpolnjuje vse pogoje: ploščo Cut It Out?! je posnel, ko je imel vsega 19 (!) let, toda že po uvodni skladbi mi je postalo jasno, da poslušam tako rekoč povsem izoblikovanega glasbenika, ki je pravi virtuoz na različnih saksofonih, ima obenem izvrsten občutek za aranžmaje že znanih jazzovskih skladb, pa tudi avtorski izdelki so več kot obetavni. Ja, človek se mora kar strinjati z Louijem Bellsonom, ki je v spremni besedi k plošči zapisal, da je Catalano "eden najbolj nadarjenih in kreativno prodornih saksofonistov na svetu".

Zdi se, da legendarna chicaška založba Delmark zelo dobro pokriva sprotno dogajanje na domači jazzovski sceni, ki je pač toliko odmaknjena od New Yorka ali Los Angelesa, da velike založbe zanjo ne pokažejo posebnega zanimanja, mainstreamovske jazzovske publikacije pa o njej ne poročajo prav pogosto. Toda v primeru Franka Catalana je skoraj gotovo, da Delmark ni njegova zadnja postaja. Z občutkom za improvizacijo, ki ga izpričuje v odličnih priredbah skladb Confirmation (Parker), Love Vibrations (Silver), Willow Weep for Me (Ronell), I Mean You (Monk/Hawkins) in Tenor Madness (Rollins), namreč dokazuje, kako raznovrstni so njegovi vplivi, obenem pa tudi to, da jih je v veliki meri že prerasel.

Za povrh bo Catalanu pri prodoru proti vrhu gotovo pomagala medijsko zelo uporabna tragična življenjska epizoda, ki se je srečno končala. Januarja 1994 mu je namreč v prometni nesreči popolnoma odtrgalo desni sredinec, ki pa so mu ga z operacijo tako uspešno prišili, da je bil že čez 10 mesecev "kot nov", samo dva tedna po nesreči pa je kljub temu celo zmagal na vsedržavnem jazzovskem tekmovanju.

Jure Potokar