Letnik: 1999 | Številka: 1 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

CUBANISMO!

Reencarnacion

(Rykodisc/Nika, 1998)

Trobentač Jesus Alemany je s skupino Cubanismo! ljubljansko občinstvo na koncertu že prepričal o virtuoznosti in živahnosti. Skupina je istoimenski prvenec izdala leta 1996, lani mu je že sledila plošča Malembe, pred kratkim pa so izdali še tretjo zgoščenko Reencarnacion.

Tudi tokrat je na njej prava paleta vroče kubanske glasbe v ritmih in melodijah guarache, guajire, son montuna, mamba, ki jih pod Alemanyjevim vodstvom poganja petnajstčlanska glasbena zasedba, v kateri je treba omeniti vsaj tolkalca Tato Guinesa, flavtista Orlanda "Maraco" Valleja, basista Carlosa del Puerta, pianista Nachita Herrero, Pancha Amata na tresu (značilni kubanski kitari) in pevca Rola Martineza. Cubanismo! še naprej ostajajo med glavnimi poustvarjalci in ustvarjalci kubanske glasbe, ki v času odpiranja Kube nezadržno osvaja Združene države Amerike in Evropo. Kot bi se vrnilo obdobje velikih orkestrov iz petdesetih let, o katerih v romanih piše kubanska pisateljica Zoe Valdes. Pisateljica, ki zdaj v emigraciji živi v Parizu, je državo zapustila pred leti in je tedaj na te čase gledala z nostalgijo, ne vedoč, da se bodo že v kratkem res začeli vračati. Cubanismo! so tipičen kubanski veliki jazzovski orkester, ki preigrava glasbo z odličnimi aranžmaji, ritmi in solističnimi vložki. Jesus Alemany je nekoč igral v kubanski in nam dobro znani skupini Sierra Maestra, leta 1994 pa se je preselil v London, tam začel solo kariero in se takoj obkrožil z odličnimi kubanskimi glasbeniki.

Posebnost nove plošče skupine Cubanismo! je tudi ta, da ob že omenjenih in dobro znanih ritmih posegajo še po tistih, ki širši glasbeni javnosti niso znani, prihajajo pa prav tako s Kube. To so pilon, abacua in changui, na ploščo pa so ob tradicionalnih skladbah, kot so El Platanal de Bartolo, El Paso de Encarnacion in El Perico, uvrstili tudi nekaj Alemanyjevih avtorskih del. Poslušanje nudi obilo glasbenih užitkov, ob katerih se poslušalcu kar same začnejo premikati tudi noge.

Marko Jenšterle