Letnik: 1999 | Številka: 1 | Avtor/ica: S. P. Sorrow

EINHERJER

Odin Owns Ye All

(Century Media/Nika, 1998)

Kvartet Einherjer so norveška vikinška horda. Leta 1996 so izdali prvenec Dragons Of The North, zdaj je pred nami drugi album Odin Owns Ye All. Na kratko: Einherjer so nordijska mitologija v kovinarski preobleki. Res je, že prej so se metalci s severa ukvarjali z vikinškimi pesmimi in napevi, ampak tako brez odvečnega lepotičenja pa že dolgo ne! Einherjer nas v 45 minutah popeljejo iz Ginnungagapa, velike odprte praznine, ki se je nekdaj na severu končala z deželo ledu in mraza, na jugu pa z deželo ognja in vročine. Ampak do nove zemlje je mogoče samo s pomočjo boga smrti, modrosti in čarovništva, kakor nam jasno pove naslov albuma.

Verjetno se bend sam in založba zavedajo, da bi zaviti v celofan šli za med, ampak od medu se nam konec devetdesetih bruha. Album Odin Owns Ye All je poglavje zase, saj zapolnjuje tisto praznino, ki je večina novodobnih metalcev sploh ne vidi. Nobene pretirane virtuoznosti ni zaslediti, nobene popolnosti, gre zgolj za nordijske napeve, ki so večinoma v domeni večglasnega moškega petja (to še najbolj spominja na nogometne navijače) in solokitare. Sicer pa so rifi trdi in tolkala neposredna. Še najbolj blage so pri vsej stvari klaviature z mističnimi zvoki, vendar pa jih ni prav dosti. Album pač ni za častilce kralja Arturja - no ja, mogoče je zanje zadnja skladba A New Earth, ki od drugih odstopa, pa še tam jih bo po vsej verjetnosti motilo Ragnarjevo razglašeno petje.

Ampak brez strahu: prvinski metalski duši more tovrstna muzika edino koristiti. Skladbe so tekoče in precej razgibane. Dialog med pevcem in zborčkom stranskih vokalov je zanimiv in svež, produkcija pa dovolj dobra (glede na sicer veliko mero neposrednosti). Da bi se le še naprej razvijali v tej smeri!

S. P. Sorrow