Letnik: 1999 | Številka: 1 | Avtor/ica: Jure Matičič

ANDREA PARKER

DJ Kicks

(!k7/, 1998)

Serija miksanih kompilacij, ki jih berlinska založba !k7 izdaja pod imenom DJ Kicks, je z Andreo Parker dosegla že osmo nadaljevanje. Doslej se pri !k7 lahko pohvalijo s precej dobrimi prodajnimi številkami, čeprav DJ Kicks v pravilu predstavlja komercialno manj znane in eksperimentalne producente ter njihove spretnosti za gramofoni. Andrea Parker v rušenju medžanrskih razlik in eklektičnosti uspešno sledi predhodnikom, med katere sodijo tudi Carl Craig, Terranova, Kruder and Dorfmeister, DJ Cam, Nicolette.

Kot didžejka ne pripada eni sami specifični sceni, ampak vrti vse od elektra do hip hopa, tehna in drum'n'bassa. Andrea Parker se z glasbo ukvarja že od šestnajstega leta. Najprej se je predajala klasični glasbi, kasneje pa je presedlala na elektroniko. Od takrat naprej je sodelovala s klasičnimi minimalisti (Philip Glass, Steve Reich) in remiksala Depeche Mode, Patricka Pulsingerja, The Orb in nedavno tudi Ryuichija Sakamota.

Kljub komadom iz njene lastne produkcije (v sodelovanju z Davidom Morlejem) je tokratni DJ Kicks še vedno le mixtape, ki pokaže najljubše komade nekega producenta. Hkrati pa je še toliko več, saj didžejski izdelek nenazadnje le dojemamo kot samostojno delo, ki dobi popolnoma novo podobo in razpoznaven zvočni podpis osebe, ki je stvar miksala. Sicer pa je povsem možna uporaba efektov, s katerimi se Andrea Parker igra že od začetka, v DJ Kicks pa sta jih že uporabila tudi Kruder and Dorfmeister (predvsem odmev).

Miks Andree Parker je hiter, tekoč in predvsem raznovrsten. Njen izbor gre od hip hopa Dr. Octagona, malce psihedeličnega Carla Craiga in njegovega sinonima 69 do lastne produkcije kot Two Sandwiches Short Of A Lunchbox, pojavijo pa se tudi starejši heroji, denimo Renegade Soundwave, Afrika Bambaata in Juan Atkins (Model 500). Osrednja tema je seveda elektro v vseh dimenzijah - kot futuristični tehno bass in kot elektro funk. Drexcija, Dopplerefekt, DJ Panic, Space DJ'z, Gescom … so najbolj očitni izbori eklektične elektro/tehno mešanice. Miks se po ustaljeni navadi konča s komadom, ki ga iz lastne produkcije običajno prispeva avtor kompilacije.

Andrea Parker je miks prežela s futurizmom in pametnim miksanjem, da o časovni korektnosti (elektro revival) sploh ne govorim. Sicer pa v bližnji prihodnosti napoveduje tudi samostojen album za založbo Mo' Wax, tako da je DJ Kicks lahko le bežen uvod v Andreo Parker.

Jure Matičič