Letnik: 1999 | Številka: 1 | Avtor/ica: S. P. Sorrow

SCULPTURE

Sculpture

(Nuclear Blast/Nika, 1998)

Sculpture je nemški kvartet, ki se predstavlja z istoimenskim prvencem. Takoj na začetku je treba zapisati, da še zdaleč ne gre za začetnike. Ustanovitelj in voditelj benda je Lotte, dolgoletni član gotov Crematory, ki je iz takšnih in drugačnih razlogov zapustil staro skupino ter si vzel nekaj časa za skladanje in pesnikovanje. Rezultat tega obdobja je dvajset novih skladb, enajst jih je na albumu Sculpture.

Gre za zanimivo in zelo poslušljivo prepletanje najrazličnejših metalskih zvrsti. Temelj zvočne kulise so težki kitarski rifi ranga Paradise Lost, Grip Inc., na trenutke se sluti spogledovanje s Faith No More in še kaj bi se našlo. V zadostni meri so dodane klaviature, ki so zgolj dodatek kitaram, tendence, da bi hotele prevladati, ni slutiti. Vokali so grobi, vendar ne na škodo spevnosti, kakor ves čas dokazujejo refreni. Ko smo že pri vokalih: Lotte si je pri Darkseed sposodil pevca Stefana, ki zdaj poje v obeh bendih. Ampak nič zato. Glede ritem sekcije pa samo toliko: čutiti je precej svežih idej, vendar še niso povsem prepričljive. Verjetno je krivo to, da je vse skladbe napisal Lotte sam.

Kakor koli, Sculpture so vsemu navkljub eden izmed tistih novih bendov, ki poslušalca takoj pritegnejo, pa ne, ker bi bili kakšni posebni virtuozi, ki bi s preigravanjem jemali sapo. Verjetno je ravno nasprotno: njihova glasba je dovolj mesena in ozemljena, da prepriča sama po sebi.

S. P. Sorrow