Letnik: 1999 | Številka: 1 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

JUAN VASLE

Sudamerica

(RTVS, 1998)

Basbaritonista Juana Vasleta Slovencem ni treba več posebej predstavljati, saj ga večina pozna kot našega opernega pevca, ki je izdal dve zgoščenki slovenskih pesmi in samospevov ter knjigo pogovorov s svetovno znanimi opernimi pevci, Pevci so tudi ljudje. Predvsem pa je znano, da se je rodil slovenskim staršem v Argentini in tam tudi končal operno šolo v Teatru Colon, kjer je bil do selitve v Slovenijo tudi v službi.

Svojim južnoameriškim koreninam se je Vasle zdaj poklonil z zgoščenko Sudamerica, na kateri je ob klavirski spremljavi Leona Engelmana posnel samospeve in ljudske pesmi iz držav Južne Amerike. Štiriindvajset skladb je prvi tak prerez glasbene ustvarjalnosti te celine pri nas, saj smo bili doslej tamkajšnje pesmi vajeni poslušati predvsem v popularni obliki, Juan Vasle pa nam jih zdaj predstavlja v popolnoma drugačni luči. Ob poslušanju je hitro moč ugotoviti, kako je tamkajšnja folklora bistveno vplivala na južnoameriške klasične skladatelje, od katerih so se mnogi sicer izpopolnjevali v Evropi, vendar so pri ustvarjanju navdih vedno iskali v koreninah. Na plošči je nekaj skladb (kot recimo Ay, ay, ay) že zelo znanih, saj so jih posneli nekateri svetovno znani operni pevci, Vasle pa nam prikaže še mnoge, ki celo v drugih državah niso znane. Za nekatere med njimi sploh ni bilo mogoče dobiti aranžmajev za glas in klavir, zato so jih naredili v Sloveniji.

Juan Vasle ni le zapel vseh pesmi, ampak je sam napisal še vse spremno besedilo v knjižici, s katerim nas uvaja v neko doslej popolnoma neznano področje. Skladbe in podatke o njih ter avtorjih je iskal nekaj let in si zdaj nabral toliko gradiva, da lahko, če bo potrebno, v hipu posname še drugi del Sudamerice.

Marko Jenšterle