Letnik: 1999 | Številka: 10 | Avtor/ica: Jane Weber

JOAN BAEZ

The Joan Baez Songbook

Amsco Publications/Music Sales, 1999

Oh ti glasbeni predsodki! Ne vem, zakaj nisem nikoli veliko poslušal Joan Baez, čeprav imam že leta in leta nekaj njenih ključnih plošč, ki so bile za nameček dosegljive celo v naši domači licenčni ponudbi, zato mi zanje ni bilo treba odšteti veliko denarja. Mogoče je razlog to, da si njene plošče dobil v naših trgovinah. Če si se hotel postavljati pred prijatelji, si moral namreč poslušati kaj posebnega, recimo Townesa Van Zandta ali Mickeyja Newburyja, glasba Joan Baez pa je bila dosegljiva vsakomur.

Pesmarica je v izvirniku izšla davnega leta 1964, na vrhuncu tako imenovanega ameriškega protestniškega folka, pred kratkim pa jo je založba Amsco vnovič izdala, verjetno z mislijo na številne oboževalce te pevke, ki jih je še vedno veliko, o tem smo se lahko prepričali tudi na njenih dobro obiskanih koncertih. Velikokrat sem se vprašal, le zakaj se je Bob Dylan tako rad družil z Joan Baez. Če odmislimo njuna intimna razmerja, ki jih nikoli ne bomo popolnoma poznali, saj gre za zasebnost, je odgovor kot na dlani, že če pozorno pregledate seznam pesmi, ki jih je Joan Baez leta 1964 zbrala v tej sijajni pesmarici. Skladbe Man Of Constant Sorrow, House Carpenter, Jackaroe, The Lily Of The West, House Of The Rising Sun in Pretty Boy Floyd je mogoče slišati tudi na Dylanovih ploščah in za nekatere je ta prebrisanec celo sam priznal, da se jih je naučil pri Joan Baez. Knjiga The Joan Baez Songbook prinaša 66 pesmi, ki jih je Joan posnela za založbo Vanguard in jih veliko igrala tudi na koncertih. Veliko teh pesmi prej ni bilo nikoli natisnjenih in verjamem, da je pesmarica rabila tudi drugim manj znanim kantavtorjem pri oblikovanju repertoarjev in glasbenih slogov.

To ni duhomorna zbirka pesmi. Uporabna je tako za učenje kitare kot tudi za spoznavanje ameriškega folka, starih angleških balad, otroških uspavank, spiritualov in drugih pesemskih oblik. Vsako skladbo spremlja komentar in čudim se, da ta knjiga ni imela podobnega uspeha kot znamenita pesmarica skupine The New Lost City Ramblers, ob kateri so 'doktorirali' Dylan, David Grisman in Jerry Garcia. Ob njej je poslušanje starih plošč Joan Baez zanimivejše. Ta ženska je bila v zgodnjih šestdesetih letih prava zakladnica in si zasluži večje spoštovanje (Music Sales Limited, Newmarket Road, Bury St. Edmunds, Suffolk, IP33 3YB, England; Web: http://www.musicsales.co.uk).

Jane Weber