Letnik: 1999 | Številka: 10 | Avtor/ica: Varja Požar

PATTI SMITH

Complete

Lyrics, Reflections and Notes for the Future

Bloomsbury Publishing, London 1999

Popularna glasba je na zahodu že dolgo let spoštovan akademski subjekt. O tem pričajo tudi številne resne in manj resne knjige. Prevladujejo različni stili pisanja. Od biografij do potopisov koncertnih turnej, zgodb in izpovedi takih in drugačnih prič. Sama najraje sežem po avtorskih zapisih meni ljubih izvajalcev. Najnovejša avtobiografija Patti Smith je eden izmed biserov, ki se ponujajo na policah londonskih knjigarn.

Complete je v bistvu prvič zbrana kompletna zbirka pesmi skoraj tridesetletnega dela Patti in njenega sodelovanja z različnimi glasbeniki.

Knjiga je oris liričnega popotovanja pesnice in glasbenice, katere besede navdihujejo generacije. Bogato ilustrirana s 150 fotografijami umetniškega formata, vključujoč doslej neizdane, intimne, osebne fotografske dokumente iz avtoričinega arhiva. Dopolnjena je z osebnimi refleksijami iz njenega obširnega dnevnika. Skratka - zapis časa, ko je rock'n'roll zapustil neizbrisen pečat na svetu.

Patti Smith je bila deklica, ki je prehitro rasla. Domače ognjišče, šolski sistem, pa kasneje delo v tovarni, dokler se ni našla v ustvarjanju. In kreiranju lastnih idej in zamisli. Od umetnosti in literature do glasbe. Med odraščanjem je bila Patti Smith v navzkrižnem ognju obstreljevanja s tradicionalno patriarhalnostjo in tradicijo moškega uporništva. "Nikoli si nisem želela biti Wendy - bila sem bolj Peter Pan." V iskanju vzorov se je oprijela prgišča nenavadnih žensk - Madam Curie, Jean D'Arc ... Toda njeni glavni vzori so bili moški: Arthur Rimbaud, Brian Jones, John Coltrane, Keith Richard (posnemala je njegovo frizuro) in nad vsemi Bob Dylan (oblačila se je kot on, hodila in kopirala njegovo hladnost).

Čeprav so bili njeni idoli, junaki in vzori vsi po vrsti moški, je Patti Smith oblikovala feministično verzijo življenja na robu rock'n'rolla s svobodno formo, izpričano prvič v knjižni izdaji Babel, in vizijo sebe kot ženskega Mesije.

S prvim tržnim uspehom, Glorio iz leta 1974, malo ploščo skupine Patti Smith Group, je prvič začutila pravico do ustvarjalnosti brez opravičevanj, do položaja, ki preskoči spolne in socialne omejitve, vendar ne onstran odgovornosti, da ustvarjaš nekaj vrednega.

Sledijo pomembne, prelomne letnice v njenem življenju. Pogled v leto 1977, ko spozna moškega svojih sanj Freda "Sonic" Smitha (oseba mojega življenja, ki sem jo sanjala srečati vse od otroških let). Leta 1977 jo nesrečen padec z odra prisili k daljšemu mirovanju. Med okrevanjem študira dela T. E. Lawrenca, Novo Zavezo in predvsem Pasolinijeve filme. Leto 1978 prinese izid albuma Easter s prvim velikim hitom Because the Night. Leta 1980 sledi umik v intimo, rojstvo dveh otrok, širokosrčna in popolna predanost materinstvu in gospodinjstvu. Začasno "utihne". Šele po osmih letih izda album globoke in intenzivne kreativnosti Dream of Life. Skrajno zahteven album dveh samokritičnih ljudi, ki sta vsak posebej in vzajemno skušala zadovoljiti drug drugega. Potem nastopi mračno obdobje izgub najbližjih, leta 1989 za AIDS-om umre najprej Robert Mapplethorpe (celih 20 let ključna figura v Pattinem življenju), leta 1994 mož Fred in le mesec kasneje še brat Todd. Februarja 1995 jo Allen Ginsberg opogumi, da nastopi na dobrodelnem koncertu za tibetantsko budistično skupnost. Prav na teh srečanjih je Patti spoznala pesnika Oliverja Raya. Navdih za delo je tu. In album Gone Again je ob pomoči starih glasbenikov tipa Lenny Kaye dokončan.

Patti nadaljuje z delom. Pisanjem, nastopanjem, razdajanjem in brez kančka vdanosti ugotavlja: Življenje je najboljša stvar, ki jo imamo v obstoju. Želja, verjeti v nekaj, je naš znak, to so lahko sonce, morje in nebo, lahko so naši otroci, naše delo, prijatelji ... ali najbolj preprosto, lahko je utelešenje ljubezni.

Knjiga Complete je intimen pogled v življenje in delo Patti Smith. Avtobiografska izkušnja je izredno pomembna, saj pomaga umetnost zasidrati v vsakdanjost. Je energetsko nabit, na 246 straneh zabeležen osebnoizpovedni zapis, nikoli melodramatičen ali teatraličen. Domiselno sestavljen iz lepljenke fotografij iz "domačega albuma", dnevniških zapiskov in lirike rokovskih komadov, ki rišejo Pattino zgodbo.

Complete Patti Smith lahko bereš, gledaš in slišiš. Vse obenem. In še mnogo več.

Varja Požar