Letnik: 1999 | Številka: 10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

IBRAHIM FERRER

Silencio

World Circuit/Svet glasbe, 1999

Ob prvih zvokih prvenca kubanskega pevca Ibrahima Ferrerja poslušalec dobi občutek, da posluša izdajo arhivskih posnetkov katerega od kubanskih glasbenikov. Razpoloženje namreč neverjetno spominja na čase pred začetkom kubanske revolucije, ko so tamkajšnji veliki orkestri polnili plesne dvorane. Toda občutek je močno varljiv: da gre za nov izdelek, je dokončno jasno, ko se nekje proti sredi plošče v ozadju zaslišijo prepoznavni zvoki kitare Rya Cooderja.

Prva solo plošča Ibrahima Ferrerja je namreč še ena v nizu projekta produkcije World Circuit, ki se je začel z znamenito Afro-Cuban All Stars in višek vsekakor dosegel z grammyjevo nagrajenko Buena Vista Social Club. Ibrahima Ferrerja zasledimo že v zasedbi Afro-Cuban All Stars, vendar je ta 72-letni pevec šele zdaj prišel do prve samostojne plošče. Vsa ta leta je bil svetu neznan, pa tudi na sami Kubi mu niso namenjali potrebne pozornosti. In vendar je njegova glasbena kariera neizmerno bogata. V letu kubanske revolucije 1959 je zaslovel kot pevec skupine Los Bocucos in z njo veliko potoval po svetu, seveda v glavnem po komunističnih državah. Kadar pa so nastopili na Zahodu, je bila to spet posledica vabila tamkajšnjih komunistov, kot na primer leta 1962 v Franciji. Ferrerja in skupino je po koncertu v Moskvi celo osebno sprejel sovjetski predsednik Nikita Hruščov, sicer pa je bilo to bolj ali manj vsa mednarodna slava.

Sam pravi, da je zdaj, ko ga je odkril Ry Cooder, na novo rojen. To reinkarnacijo je zelo lepo začutiti na sami plošči, kjer se Ferrer v skladbah klanja velikanom kubanske glasbe, kot sta Arsenio Rodriguez in Beny More, pri tem pa se ima za enkratno razpoloženje zahvaliti tudi vsem 21 članom spremljevalnega orkestra, med katerimi so tudi kitarist Manuel Galban (član legendarne skupine Los Zafiros), pianist Ruben Gonzalez, Juan Antonio Rodriguez iz Sierre Maestre in tudi aranžer skladb in pozavnist v zasedbi Benyja Moreja - Generoso Jimenez, ki mu je pomagal pri priredbi znamenite Que Bueno Baila Usted, nedvomno največjega bisera na plošči.

Marko Jenšterle