Letnik: 1999 | Številka: 10 | Avtor/ica: RobSet

MASTERS OF REALITY

Welcome To The Western Lodge

Brownhouse Recordings, 1999

Na istoimenskem prvencu, ki ga je produkcijsko zakoličil Rick Rubin in je moderna adaptacija hard rocka sedemdesetih, so bili Masters Of Reality kvartet. Kmalu se je ekipa prepolovila, ustanovna člana (pevec in kitarist Chris Goss ter basist Googe) pa sta bila odločena iti dalje. Leta 1993 sta združila moči z osivelim Gingerjem Bakerjem (nekdaj Cream), nastala je Sunrise On The Sufferbus, izjemna plošča eteričnega bluesovskega rocka. Medtem in tudi potem je komandir Goss vse pogosteje produciral plošče drugih skupin, omeniti velja bleščeče plošče benda Kyuss, ki poleg albumov matične zasedbe postanejo obvezna inspiracija stonerskega razcveta.

V letu 1999 je Masters Of Reality samo še duo. Vsestranskemu Chrisu stoji ob strani le John Leamy, nekdanji bobnar »amfetaminskih« Surgery. Material za tretjo studijsko ploščo je Chris Goss pripravil že leta 1995. Nezanesljiva založba ga je pustila na cedilu, zato je projekt obvisel v zraku. Nekaj komadov se je znašlo na koncertnem albumu izpred dveh let, ampak Goss je imel na zalogi toliko pesmi, da se na Welcome to The Western Lodge zvrstijo zgolj nove. Glasba je najbolj eksperimentalno dejanje doslej. Posnetki so bili zrežirani v Monkey Studios, katerih lastnik je prav tako vrli, senzibilno pojoči Chris. Vzel si je čas in se v miru igral z zvokom nove plošče. V hard blues, kot sam opredeljuje početje Masters Of Reality, je vnesel elektronske aplikacije; nemara je to poklicna deformacija – posledica ukvarjanja z moderno tehnologijo. Pri tem seveda ni zapostavil rockovskih navezav (Beatles, Doors, ELO, Black Sabbath). Med trinajstimi komadi je vsaj pol takih, ki se držijo ustaljenih norm. Patentiran, počasen takt Masters Of Reality pomeni, da dvojica po svoje ostaja pri istem, čeprav zvočne posodobitve niso zanemarljive. Vpeljevanje svežih idej najbolje uspe v čudovitem hardrockovskem dubu Calling Dr. Carrion, netipični sta tudi uvodna (razgibana) Its Shit ter poslednja (srhljiva) Also Ran Song.

Welcome To The Western Lodge je vznemirljiva plošča, ki gradi na starem, prinaša pa novo. Skupina Masters Of Reality je znova presenetila, z »realno« glasbo, polno srčne topline in blagih melodij. Še zmeraj je lepo ostati v njeni loži.

RobSet