Letnik: 1999 | Številka: 10 | Avtor/ica: Jane Weber

RAZLIČNI IZVAJALCI

Sacred Steel - Live!

Arhoolie, 1999

Če želite slišati gospel, ki še ni izgubil ostrine in resničnega naboja, se pravi glasbo, ki se na najbolj občutljivih mestih dotakne poslušalčeve grešne duše, se morate odpraviti v kakšno ameriško cerkev, pa še ta mora biti izbrana, saj imajo različne sekte zelo nasprotujoče si poglede na rabo glasbil pri bogoslužju. V popularni glasbi so številni pevci veliko snemali nabožne skladbe, in že če se spomnimo samo na Elvisa Presleyja in Johnnyja Casha ter njune številne gospelovske plošče, nam pomen in vloga gospela postaneta jasnejša.

Založba Arhoolie sicer nima ne vem kako bogate ponudbe gospela, so pa zato tiste njene redke gospelovske plošče toliko bolj zanimive in zapolnjujejo veliko vrzel in manko, ki smo mu bili v gospelu priča več let. Idejni vodja založbe Arhoolie Chris Strachwitz je imel v svoji dolgi in plodoviti karieri izdajatelja glasbe s koreninami, kot ji sam pravi, kar nekaj manjših uspehov, z nobeno izdajo pa mu ni uspelo doseči resnično visoke naklade in obogateti. Ko sva se pred kratkim dobila na večerji na Dunaju, mi je zaupal, da je zadnja uspešnica založbe Arhoolie cikel plošč z naslovom Sacred Steel. Moram priznati, da sem bil po svoje kar presenečen, saj je niz plošč – pričujoča je peta v tej sijajni antologiji - najbolj ortodoksna in neposredna gospelovska glasba, kar je je bilo slišati v zadnjih nekaj letih. Vsi glasbeniki, ki jih slišite na tem albumu, so povezani s cerkvijo House of God. Ta sekta je del pentekostalne cerkve in je znana po tem, da njena bogoslužja spremljajo petje (ali bolje rečeno, ubrano vpitje), ples in - ne boste verjeli - zvok električne kitare steel. Ta kitara je nekakšen elektrificiran dobro in lahko zveni zelo prijetno in nežno, kot bi petje na elektrificiranem dobru spremljal vedno natančni in uglajeni Jerry Douglas, že v naslednjem taktu pa se lahko prelevi v hrupno glasbilo, in če je kitarist dovolj vešč, kaj hitro zveni, kot bi gospelovski zborček z električno kitaro spremljal sam Jimi Hendrix. Kakšnega našega župnika bi verjetno kap, če bi slišal to norenje, tleskanje plesnih čevljev in kričanje Gospodu. Vendar je to jedro gospela!

Album Sacred Steel - Live! prinaša šestnajst posnetkov, narejenih lani in letos med bogoslužji v mestih Rush v državi New York in Crescent City na Floridi. Mogoče vas bo zmotil nekoliko slabši zvok, vendar vedite, da tako odkritosrčnega gospela ni slišati na vsakem koraku. Ploščo kot po navadi spremlja obširno spremno besedilo, zato boste o tej glasbi lahko izvedeli še veliko več (Arhoolie Records, 10341 San Pablo Avenue, El Cerrito, CA 94530, USA; www.arhoolie.com).

Jane Weber