Letnik: 1999 | Številka: 11 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

Cyber črnina

Mi smo na liniji

Naslovne besede bi pravzaprav bolj kot v urbanočrninsko cono tele revije sodile v člančič o klasičnih besedah slovenskega punka – Perči Gnus jih je namreč tulil takrat, ko že/še ni bil Lovšin in je znal razdreti tudi kakšno bolj žmohtno rimo od aktualnih tipa čakala me boš pri svetem Petru / lasje ti bodo plapolali v vetru. Ker smo v Urbani črnini načelno zelo občutljivi, ko je v igri kvaliteta rimane besede, pa se v novodobne slovenske pop rock rime zaradi dobrega počutja bralstva raje ne bom spuščal.

Še več, presegli bomo tradicionalne okvire tradicionalnih Slovencev in tradicionalne teme tradicionalno dobrih člankov na črni strani Muske. Pozabite na tradicionalno konzumacijo glasbenih dobrin: na kasete, vinile, diske, pozabite na tradicionalno promocijo glasbenih dobrin: na radio, televizijo in koncerte, pozabite na tradicionalno analizo glasbenih dobrin: na časopise, revije in (poljudno) teoretske razprave. Pozabite na vse, razen na geslo (password). Brez njega se vam namreč lahko zgodi, da boste ostali brez vsega naštetega. Recimo torej ključno besedo, pritisnimo (enter) in gremo …

Kul, dragi bralci, ste vsi na liniji, hočem reči onlajn? Če je hitrost modema optimizirana in resolucija (nekje so jo neumno, a zabavno poslovenili v raz-rešitev) zaslona nastavljena na prave vrednosti, potem lahko pozabite na modro jabolko in fraze o dveh svetovih in jamrarije o slovenskem informacijskem zaostanku za baltskimi državami. Prepustite se organiziranemu izletu po najbolj luštnih, uporabnih, informativnih in obveznih hiphopovskih domačih straneh (ki so resnici na ljubo največkrat tuje, a na srečo slovenskih dušebrižnikov jih ne postavljajo v katerem od trojčkov Litva, Latvija, Estonija, ampak zahodno od nas). Kje na internetu so torej prostorčki, kjer lahko hiphoperji ostanemo "real to the muthafuckin' net"?

Kar takoj vam povem, da se vam pisanje ključnih besed (rap, hip hop, 2pac …) v iskalnike altavista, hotbot itd. ne splača, saj boste zasuti z obiljem slabiških (wack!!!) strani. Če boste sledili v tem članku navedenim namigom, vam zagotavljam zadovoljstvo in srečo. Če z najdenim ne boste zadovoljni, mi lahko internet vrnete v petnajstih dneh od datuma prevzema na naslov rhymekickers@usa.net. OK, kje naj začnem?

Najbolj pametno bo obiskati stran, ki je na netu že ohoho časa in prav tako dolgo že dobro dela. Džokej z radijske postaje KMEL, Davey D, je svojo domačo stran začel postavljati pred približno šestimi leti, ko so bile dobre rap strani tako redke kot dobri komadi na radiu Veseljak; www.daveyd.com je prava Meka: ponuja celo vrsto forumov, kjer se lahko pridružite diskusijam, ker je Davey pronicljiv žurnalist, pa na strani poleg strogo glasbene vsebine najdete tudi ogromno (ampak res veliko) člankov o vpetosti hip hop kulture v socialni in medijski vsakdan. Carji, ki mislite, da o rapu veste vse, si boste hitro premislili, če boste poskušali odgovarjati na vprašanja v kvizovski sekciji Daveyjeve domače strani. Iz lastnih izkušenj vam lahko priporočim, da se naročite na newsletter, ki vam ga bo Davey pošiljal po elektronski pošti in ki vam bo vsak teden širil hiphopovska obzorja.

Podobna, če ne še bolj carska, je stran DJ Pizzoja iz Las Vegasa, ki jo priklikate na naslovu www.hiphopsite.com. Fenomenalno - zabavno napisana poročila in trače o rapperjih dopolnjujeta precej relevantna sekcija z ocenami prihajajočih plošč in dobro založena prodajalna, ki bo pogodu predvsem vinilnim džokejem, ki v klasičnih internetnih ploščarnah zaman iščejo najnovejše singlovje. Slednje lahko iščete tudi na www.sandboxautomatic.com, za starejše raritete in funkovske klasike ter drugo vinilno robo pa priporočam www.vinylvendors.com. A pojdimo nazaj na hiphopsite. Pobje so zadevo zastavili tako dobro, da so za nagrado lahko postavili še Eminemovo (www.eminem.com) domačo stran in stran Koola Keitha (www.koolkeith.net). Informacijski džankiji boste zagotovo navdušeni nad redno vzdrževanim in dopolnjevanim koledarjem novih izdaj, ki ga ponuja www.krib.com, kjer so včasih ponujali tudi seznam rapovskih radijskih oddaj z vsega sveta in naslove večine rap založb, a zadnje čase jim je slava malo stopila v glavo, zato je njihova ponudba precej bornejša kot pred meseci.

Ko govorimo o hiphopovskih informacijah, seveda ne moremo mimo jezikovnih ovir. Prva stvar, ki se nam velikokrat zgodi, je, da ne razumemo natančno, kaj je rapper v kakšnem komadu povedal (še posebej, če je po sredi dirkaško rappanje Busta Rhymsa ali nerazumljivo jamranje Ol' Dirtyja Bastarda). Drugi problem nastopi, ko sicer razumemo, kaj je rapper povedal, a nimamo blage veze, kaj naj bi pomenilo. Nasveta? Po besedila se odpravite na www.ohhla.com, in če zaželenega besedila ni tukaj, vam skoraj zagotovo jamčim, da ga ni na netu. Tisti "ohhla" iz imena pa ni onomatopoetski zvok jamranja, ampak stoji tam za Original Hip Hop Lyrics Archive. Stran je na svojem področju zagotovo ena bolj izpopolnjenih. Težave z razumevanjem fraz bo v veliki meri razrešil obisk nizozemske strani, ki se ji po novem reče www.rapdict.org , gre pa za opisni, ves čas razširjajoči se slovar izrazov iz rapperskih komadov. Razlage besed so praviloma opremljene tudi z aplikacijo v komadih. Pod geslom beef se tako ne skriva govedina, ampak tole: 1. (n) An argument or discrepancy with another individual or group of individuals. The following citation is from the book Juba to Jive: the dictionary of African-American slang, by Clarence Major. Beef n. (1930s-1940s; 1960s-1970s) an "old" word dating back to general criminal use in the thirties. For young black in the sixties and later it meant roughly the same as it had earlier: a complaint or argument; a disagreement in progress. 2. (n) Sexual meat, like a penis. "No service of beef meaning to have sex" -- NWA (Parental Discretion Iz Advised [??]). Precej izčrpno, ni kaj, za bonus pa na tej strani dobite še prava, torej krstna imena številnih rapperjev.

Z uradnimi domačimi stranmi rapperjev je ponavadi križ, saj jih povečini postavijo založbe in so torej informacije na njih predvsem absolutna promocija artista. Seveda so tudi izjeme: daleč najboljša uradna stran kakšnega banda je www.okayplayer.com, ki pripada našim miljenčkom The Roots in ki je taka kot njihova muzika, torej enostavna, prijazna in duhovita. Internetno domovanje Beastie Boys se velikokrat spreminja, zato le pogosto poglejte, kaj se skriva na www.beastieboys.com, saj je stran predvsem tehnično vedno nekaj posebnega. O tem, da so Public Enemy po zaslugi Chucka D-ja z internetom na novo zaživeli, pa smo tako ali tako že obilno pisali. Chuckov net imperij poleg www.publicenemy.com in www.rapstation.com obsega še www.bringthenoise.com, ki vsak teden v real audio formatu prinaša Chuckovo odštevanko 10 underground komadov.

S tem pa smo že zakorakali na polje internetnih zvočnih prenosov. Takojci pristavim svoj piskerček in vas vabim k tedenskemu (nedelja 21.00-22.00) real audio poslušanju oddaje Rhyme Kickers na www.radiostudent.si (kliknite na "live on the net"), sicer pa lahko preverite še specializiran hiphopovski internetni radio www.88hiphop.com, kjer lahko iz arhiva (ali v živo) izbirate med več različnimi oddajami. Internetni radio je velika pridobitev predvsem za ameriške poslušalce, saj je edina možnost, da po radiu slišijo dirty, torej necenzurirane verzije komadov. Če pa bi radi glasbeni industriji zadali še hujše udarce in svojo zbirko posnetkov oplemenitili s kakšnimi ekskluzivnimi še ne- ali komaj izdanimi singli, EP ploščami in albumi ter koncertnimi butlegi, se odpravite na katero od številnih strani z mp3 posnetki. Iskanje utegne trajati dalj časa, a za začetek preverite cipherdivine.cjb.net (brez www!!!), če ga preganjavci v času do izida revije še ne bodo zaprli.

In kako so se internetu privadili klasični mediji? Televizija kar v redu, saj je domača stran www.mtv.com precej bolj informativna, kredibilna in raznorodna kot njena televizijska mati. Hiphopovske revije, predvsem Source, se še zmeraj kot hudič križa izogibajo interneta, saj se bojijo, da bi jim ob objavi člankov na medmrežju začela padati naklada. Svetla izjema je (verjetno zaradi mladosti) novonastala revija Blaze, ki na www.blaze.com ponuja precej zanimive vsebine, vključno z noviško sekcijo in glavnimi članki iz prejšnjih številk ter izbora iz aktualne številke. Na netu pa lahko vsak mesec pogledate tudi, kaj vas čaka v Muski. Vtipkajte www.gms-drustvo.si - in že boste na tekočem … jaz pa na koncu pritisnem piko in besedovanja pošljem dvema fejst bejbama. Urednici in lektorici, da ne bo pomote. Pa prijeten surfing do naslednje številke, ko bomo ostali bliže našim mejam in se spoznali s Tram 11.

Napo-Lee-Tano