Letnik: 1999 | Številka: 11 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

LILA DOWNS

La Sandunga

Samozaložba, 1998

Življenjska pot mehiško-ameriške pevke Lile Downs je bila zakoličena v tistem trenutku, ko je babica po rojstvu, v skladu z indijanskimi izročili, pod kaktus v gorah mehiške države Oaxaca zakopala njeno popkovino. Lila Downs ima namreč mamo Mehičanko in očeta Američana. Rojena je bila v Mehiki, najprej je v rojstni Oaxaci študirala operno petje, potem pa v ZDA še antropologijo, saj jo je v Ameriki še posebej začela zanimati njena identiteta. Danes pravi, da pripada svetovoma na eni in drugi strani reke Rio Bravo, ki ločuje Mehiko od ZDA. Pred prvo zgoščenko La Sandunga je izdala dve kaseti (En Vivo con Lila Downs in Ofrenda), pravkar pa se pripravlja za snemanje naslednje plošče, ki ima dovolj zgovoren naslov Border. Njena glasba je prava mešanica ameriškega jazza in bluesa z mehiško tradicionalno glasbo ter indijanskimi ljudskimi napevi. Dve skladbi na plošči La Sandunga je, na primer, posnela z 38-članskim pihalnim orkestrom iz vasi Tlahuitoltepec v Oaxaci. Med njima nam je še posebej znana Cancion Mixteca iz filma Pariz-Teksas v verziji Rya Cooderja. Lila Downs poje pesem v španščini in jeziku njene matere – jeziku Indijancev iz plemena Mixtec, zadnjo skladbo na plošči Yucu Yucu Ninu pa samo v indijanskem jeziku in ob spremljavi morskih školjk. Obe omenjeni skladbi sta ena, se pravi mehiška, skrajnost. Druga, ameriška, so pesmi Un poco mas, Tengo miedo de quererte in Sabor a mi, vmes pa je še vrsta čudovitih posnetkov (La Llorona, Naila, Ofrenda), kjer se obe kulturi prepletata.

V glasbi Lile Downs je ob že omenjenih Indijancih mogoče zaznati še vplive Billie Holiday, Sarah Vaughan in Edith Piaf, sama pa pravi, da je v mladosti zelo rada poslušala tudi plošče Janis Joplin, Milesa Davisa in Johna Coltrana ter kasneje Boba Dylana.

Vse to je bila torej dovolj čvrsta osnova za izoblikovanje specifičnega in samostojnega glasbenega izraza, ki ga je ob odličnem glasu mogoče prepoznati še po jazzovsko obarvani zasedbi spremljevalne skupine (vodi jo Paul Cohen), v kateri glasbeniki igrajo kitaro, kontrabas, tenor in bas saksofon, klavir, klarinet, tolkala in morske školjke.

Marko Jenšterle