Letnik: 1999 | Številka: 11 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

TANIA LIBERTAD INTERPRETA POEMAS DE MARIO BENEDETTI

La vida ese parentesis

Alfaguara, 1998

Perujska pevka Tania Libertad, živeča in delujoča sicer v Mehiki, ni prva, ki jo je zamikalo v glasbo prenesti pesmi urugvajskega pesnika in pisatelja Maria Benedettija. Benedettijeva poezija je pred tem navdušila kar nekaj svetovno znanih glasbenikov iz Španije in Latinske Amerike, saj so njegove pesmi v repertoar uvrstili umetniki, kot so Soledad Bravo, Nacha Guevara, Joan Manuel Serrat, Pablo Milanes, Jairo, Isabel Parra, Marilina Ross, Daniel Viglietti in mnogi drugi.

Tania Libertad se je sedaj pridružila tistim, ki so kar vso ploščo posvetili samo Benedettijevi poeziji, tako kot sta pred njo že naredila Nacha Guevara (plošča Nacha canta Benedetti) in Joan Manuel Serrat (plošča El sur tambien existe). Poleg tega je treba omeniti, da je sam Benedetti posnel vrsto plošč in kaset, na katerih recitira svojo poezijo, med njimi je najzanimivejši projekt z Danielom Vigliettijem. To je posnetek živega nastopa, na katerem se Benedettijeve recitacije prepletajo z Vigliettijevimi pesmimi ob spremljavi akustične kitare.

Glasbo na plošči La vida ese parentesis Tanie Libertad je prispeval Victor Merino (prav tako iz Peruja), vse skupaj je s spremnim besedilom začinil še Nobelov nagrajenec za književnost Jose Saramago, ki je tako kot Benedetti znan po levičarskem prepričanju.

Zanimivo je, da je skladatelj glasbo za posamezne pesmi napisal v zelo različnih ritmih, saj jih Tania Libertad prepeva ob spremljavi tanga ali pa kar vročih karibskih ritmov, eno od njih (Benedettijevo kritiko cerkve) pa je celo postavil v razpoloženje cerkvenih orgel. Dve skladbi je pevka posnela v sodelovanju z Joanom Manuelom Serratom in s portoriškim salserom Williem Colonom, sicer pa je treba povedati, da je ves projekt nov dokaz univerzalnosti poezije enega najpomembnejših latinskoameriških književnikov, 79-letnega Maria Benedettija, ki se tudi tako s poezijo približuje novim generacijam.

Marko Jenšterle