Letnik: 1999 | Številka: 11 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

MOBB DEEP

Murda Muzik

Loud, 1999

Zgodba o četrtem albumu newyorškega dvojca je pravzaprav žalostna štorija o pasteh globalizacije, podjetniškega zniževanja stroškov in korporativnega združevanja. Še pred letom ali dvema male in neodvisne rapperske založbe so začele jadrno prehajati v roke velikega kapitala – pred njim (natančneje Sonyjevim) je pokleknila tudi ugledna neodvisnica Loud, ki daje založniško zatočišče Wu-tang Clanu kot celoti in nekaterim posameznim članom, pa Xzibitu, Funkmastru Flexu, Big Punu ter tudi govorečemu Prodigyju in govorečemu and producirajočemu Havocu, ki sta pri Loud izdala že prvo ploščo, The Infamous. Kaj se je torej dogajalo z njunim četrtim albumom?

Loud se je kar nekaj mesecev združeval z založbo Relativity (Sony/Columbia), medtem pa so se že narejene kopije plošče Murda Muzik valjale po delovnih površinah zaposlenih muzičnih poslovnežev. In ker prilika dela tatu, je bilo jasno, da bo plošček slej ko prej butlegiran. To se je tudi zgodilo, le da se je klasičnemu cestnemu (kasetnemu) butlegiranju pridružilo še elektronsko (mp3); verjetno lahko brez kančka slabe vesti zapišem, da je Murda Muzik ilegalno že platinasta in da kljub temu šiba proti legalni plemenitosti, saj jo je v prvem tednu kupilo 200.000 ljudi. Fanta sta originalnemu zapisu dodala pet novih komadov, ki sicer niso slabi, a so vendarle zvočno in konceptualno toliko drugačni od prvotno narejenih, da gre pravzaprav za album z bonus kosi.

Sicer pa se Murda Muzik že v osnovi precej razlikuje od prvih treh plošč Mobb Deep. Prodigy in Havoc očitno eksperimentirata z novimi prijemi, ki njuni muziki vdihujejo poslušljivost in rahlo zaobljene robove mladostne robustnosti. Leta pač naredijo svoje – pri Mobb Deep so šla po poti dobrega vina, saj se mi zdi, da je Murda Muzik njun najzrelejši izdelek. In kaj kanim še posebej poudariti? Zagotovo je moj favorit What's Ya Poison, kjer gostuje ultra podcenjeni MC Cormega, v ožji izbor pa uvrščam še The Realest, ki v igro vrača veterana Kool G Rapa, pa diskotečno uspešnico It's Mine z Nasom in Quet Storm, ki se med boljše uvršča zaradi izjemne basovske linije. In povzetek? Prvi singel, Quet Storm, ni obetal veliko – še več, napovedoval je zaton še ene legendarne zasedbe iz sredine devetdesetih, a z albumom Murda Muzik sta Prodigy in Havoc dokazala, da sta šampiona pravega uličnega rapa.

Napo-Lee-Tano