Letnik: 1999 | Številka: 11 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

RAHZEL

Make The Music 2000

MCA, 1999

Rahzel je svojevrsten fenomen. Njegov otorinolaringološki aparat bodo verjetno namočili v eter in omogočili preučevanje še rodovom za nami. Zvoki, ki jih Rahzel (simultano, naenkrat!!!) spravlja iz organizma, so na oni strani razumevanja, o njegovih sposobnostih pa bi svoje zagotovo povedala tudi Mulder in Scullyjeva. A začnimo z generalijami, da boste tudi neposvečeni vedeli, za kaj gre.

Torej, Rahzel M. Brown je rapper, a z govornim aparatom ne proizvaja besed, temveč glasbo - hip hop, če sem natančen. Torej: model sedi zraven vas v sobi, in nenadoma zaslišite muziko: ritmično ponavljanje udarcev bobna, pa bas in čez to naloženo še kakšno melodijo in tu in tam kakšen čuden zvok. Seveda elektronskega predvajalnika teh zvokov ne boste našli. Zvoki namreč prihajajo iz poleg vas sedečega organskega tkiva. Temu tkivu hip hoperji rečemo human beatbox – človeška ritem mašina. Če se ne znate več čuditi kot nedolžni otroci, vam priporočam samo eno: ko boste zasledili Rahzelov koncert, pustite vse in pojdite, pa četudi nekaj sto kilometrov daleč. In na šihtu boste približno dva tedna mozgali samo o tem, kako mu to rata.

Mnogi sicer znajo beatboxati, a iz telesa spraviti toliko različnih zvokov naenkrat verjetno uspeva le Rahzelu. Vrhunec njegove spretnosti se pokaže na samem koncu njegovega prvega samostojnega albuma (Rahzel je sicer član The Roots in srečni ste, ki ste ga videli tistega drugogodbenega večera v Križankah), ko – poudarjam – naenkrat!!! ustvari ritmično podlago in ženski (!!!) vokal klasike If Your Mother Only Knew. Pred tem pa vas čaka še enoustna interpretacija venčka Wu-Tangovskih bangerjev, zvoki helikopterja, pištol, scratchev, pagerja, NBA napovedovalca, računalniških igric in vzdihljaji žensk v orgazmičnih trenutkih – vse seveda iz Rahzelovih ust. Za bonus pa Rahzel dvomljivcem pokaže še govorniške spretnosti in jo zelo suvereno ureže tudi s konsistentnimi in duhovitimi rapi, predvsem v komadu All I Know.

Ker je Rahzel totalna undergroundovska zvezda in pozitivec in ultra avtoriteta, mu tudi ni bilo težko nabrati creme de la creme gostov, prišli sta celo gospodični Badu in N'degeocello, od gospodov pa omenimo Peta Rocka, Q-Tipa in seveda – prijatelje The Roots. Rahzel je popoln ekolog – za proizvodnjo dobre muzike uporablja samo svoje telo in na misel mi je prišla bogokletna, a obenem pobožna želja: na istem odru v istem večeru videti Huun Huur Tu in Rahzela. Zagotovo bi si imeli kaj pobrundati …

Napo-Lee-Tano