Letnik: 1999 | Številka: 11 | Avtor/ica: Rajko Muršič

WORLD PLAYGROUND

A Musical Adventure for Kids

Putumayo/Statera, 1999

Glasbena produkcija, namenjena otrokom, morda še najbolj niha v kakovosti. Medtem ko se posamezni producenti zavedajo, da so otroci najzahtevnejše – in vse prej kot neumno – občinstvo, jim drugi vsiljujejo neužitne zvočne trivialnosti, ki jih tudi najmanjši konzumenti prej ali slej vržejo v smeti. Putumayova zbirka z lahkotno – a nikakor trivialno – glasbo z vseh vetrov pa nas razveseli že ob prvem in bolj in bolj navdušuje ob nadaljnjem poslušanju.

Dan Storper, lastnik založbe Putumayo World Music, ki prinaša različne zbirke sodobnih glasb z vsega sveta, je tokrat izdal morda najbolj reprezentativne zvočne primere, kar jih je poznal: tiste, ki so mu očitno najbolj pri srcu, saj so po duhu dovolj sproščeno otroške, obenem pa sodijo v železni repertoar velikih lokalnih in celo globalnih uspešnic. Med njimi se znajdejo pravi biseri, na primer izvedba znane avstralske folk pesmi Waltzing Matilda – oprostite, Nyandi Matilda – v jeziku avstralskega staroselskega ljudstva Pitjantjatjara ali znana uspešnica Boba Marleyja Three Little Birds v izvedbi Cedelle Marley Booker (da, Marleyjeve mame) in Taja Mahala. To pa še ni vse.

Potovanje po sproščenem svetu začnemo s senegalskimi Touré Kunda, nadaljujemo z bolivijskimi Colibri in se po omenjenih pesmih preselimo v keltski zvočni svet s kanadsko pevko Tereso Doyle, nato potujemo na jug v Luisiano k Buckwheatu Zydecu in ostanemo v južnih krajih z lahkotno srčno pesmijo grške rembetske skupine Glykeria. Enega od najbolj nenavadnih komadov na plošči je prispeval francoski pevec Manu Chao: v komadu Bongo Bong opisuje dogodivščine opičjega virtuoza na bongo bobnih. Značilno mešanico karibskih in srednjeafriških pristopov predstavlja kongovski pevec Ricardo Lemvo s skupino Makina Loca, značilno brazilsko godbeniško mešanico Evrope, Afrike in staroselske Amerike pa pevka Nazaré Pereira. Ploščo končujeta pesem o afriških spominih izraelskih priseljencev iz Etiopije, ki jo izvedejo Shlomo Gronich in etiopski zbor The Sheba Choir, in pesem Just Keep Goin' On ameriškega gospel pevca Erica Bibba z bluesovsko skupino Needed Time.

To je izvrstna zbirka, ki bo gotovo prebudila otroka v vas. Če je sploh kdaj zaspal.

Rajko Muršič