Letnik: 1999 | Številka: 12 | Avtor/ica: Jane Weber

Tom Piazza

True Adventures With The King Of Bluegrass

Vanderbilt University Press, 1999

Ko sem pred kratkim brskal po domači knjižnici, sem se zgrozil ob ugotovitvi, da sem prebral tako malo knjig o bluegrassu. Brž sem se odpravil raziskovat spletne strani in druge vire in kaj kmalu dojel, da pravzaprav nisem veliko zamudil, saj je knjig s to tematiko razmeroma malo. Nove knjige o bluegrassu, pa naj gre za portrete glasbenikov ali pa za razprave o tej glasbi in publikacije bolj teoretične narave, so še toliko redkejše, zato smo bili ljubitelji bluegrassa zelo veseli biografije Jimmyja Martina, ki jo je napisal Tom Piazza.

V Nashvillu zaradi njegovega burnega življenja vsakdo pozna kakšno zgodbico o Jimmyju Martinu. Martin je težavna in zapletena osebnost, zato se tudi njegova glasba v sicer strogem bluegrassu včasih zdi nenavadna in jo je na trenutke težko razumeti. Glasbeni kritik Tom Piazza se je iz New Orleansa odpravil v Nashville, da bi iz prve roke izluščil resnico. Družil se je z Jimmyjevimi prijatelji in glasbeniki, mojstra bluegrassa je spremljal v zakulisje znamenite dvorane Grand Ole Opry, brskal je po arhivih in prebral na tisoče člankov o tem kitaristu in pevcu ter poslušal na kupe plošč. Zgodba o Jimmyju Martinu je najprej izšla v publikaciji The Oxford American. Knjižno izdajo spremljajo uvodna beseda Jimmyjevega učenca Martyja Stuarta, esej o Martinovih posnetkih in nazoren pregled glasbenikovih največjih uspehov z naslovom Highlights of Jimmy Martin's Career. Tim O'Brien je bil nad knjižico tako navdušen, da je v nekem intervjuju dejal: "Tom Piazza je s to knjigo odprl zadnja vrata v bluegrass in nam odkril vse vidike tragične genialnosti Jimmyja Martina." Še prodornejši je bil Marty Stuart, ki je pomen Martinove glasbe primerjal s pomenom glasbe Little Richarda in Jerryja Leeja Lewisa. S tem se mora vsak poznavalec glasbe ameriškega juga vsaj načelno strinjati.

Založba Vanderbilt tesno sodeluje s fundacijo Country Music Foundation Press, prav s to knjigo pa je začela nov cikel z naslovom Profiles in Country Music. V njem bo izdajala kratke portrete nekaterih ključnih osebnosti v countryju in tako skušala razkriti tančico skrivnosti, ki žal še vedno spremlja kariero številnih glasbenikov (Vanderbilt University Press, Box 1813, Station B, Nashville, TN 37235, USA; www.vanderbilt.edu/vupress).

Jane Weber