Letnik: 1999 | Številka: 12 | Avtor/ica: Bogdan Benigar

STEVEN BERNSTEIN

Diaspora Soul

Tzadik, 1999

Čeprav se v zadnjem času pojavlja vse več dvomljivih vprašanj o newyorškem radikalnem židovstvu, ki se konkretizira v seriji Radical Jewish Culture Zornove založbe Tzadik, neodgovorjena vprašanja občasno dobijo odgovor prav v izdelkih, ki so sad ustvarjalnih zamisli Johna Zorna. Tako kot večina izdelkov omenjene serije je tudi Diaspora Soul plod Zornovega nagovarjanja avtorja, da bi naredil nekaj »židovskega«. Steven Bernstein, skoraj deset let glasbeni direktor Lounge Lizards, sovodja zdaj že malce pozabljenih Spanish Fly, vodja Sex Mob in predvsem odličen trobentač in aranžer, se verjetno nikoli ni našel pred težjo nalogo. A vendar je Zornovo »teženje« k židovski glasbi tokrat prineslo nekaj najbolj osvežujočega, navdahnjenega in plesnega melanža in nove muzike v tem letu nasploh.

Bernstein je navdih našel na jugu, v afrokaribskem ritmu cha cha (vanj so Židje zaljubljeni) in njegovi izpeljanki, ritmu half a cha, rojenem v New Orleansu. Half a cha je ritem, ki so ga uporabljali neworleanški rhythm’n’blues bandi in jazzovske zasedbe. Bernstein je muzikološko preučeval to glasbo in hkrati zbral manjšo skupino, ki je oblikovala zvok, osnovo plošče Diaspora Soul. Nato je odšel na snemanje z 12 pripravljenimi komadi in s pisano zasedbo glasbenikov: Peter Shapiro, Michael Blake, Peter Apfelbaum in Briggan Krauss, saksofoni; Brian Mitchell, električni klavir in orgle; Tony Scherr, bas; E. J. Rodriguez in Robert J. Rodriguez, tolkala.

Bernsteinu je z Diasporo Soul uspel veliki met, ki pa bo verjetno ostal obeležen le na plošči in morda kakšnem koncertu v klubu Knitting Factory. Škoda, glasba ima namreč velik koncertni potencial, po obliki in občutkih spominja na Masado in na Los Cubanos Postizos s specifičnim dodatkom groovy psihedeličnih klaviatur.

Bogdan Benigar