Letnik: 1999 | Številka: 12 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

DR. DRE

Dr. Dre's 2001

Aftermath, 1999

No, preden se poglobite v tole recenzijo, se odpravite nekaj strani nazaj, na črno pobarvano stran, kjer si lahko preberete doktorjevo zgodovino, ki je polna kontroverzij, predvsem pa naphana z dobrimi komadi – in to je tudi tisto, kar v glasbeni reviji največ šteje.

Šest let je bilo treba čakati na nove produkte iz laboratorijev Dr. Dreja. Šest let – za toliko časa so naši pobje včasih hodili služit cesarjevo vojsko. Pred šestimi leti, recimo, je bil Srečko Katanec še aktivni nogometaš, v Sloveniji ni bilo niti ene hiphopovske radijske oddaje, Muska pa se je imenovala Revija GM. Šest let je torej veliko časa – popolnoma dovolj, da te v svetu uspešnic enodnevnic pozabijo in da tvoj povratek kakšen nadobuden pisec označi kot "izjemen prvenec ne več rosno mladega izvajalca" – to se na sončni strani Alp ne bi primerilo prvič. A počitek šestih let je lahko tudi blagodejen, še posebej, če ga izkoristiš za doseganje večje osebne zrelosti in piljenje profesionalizma. Dre sicer ni stal križem rok, a tehnično gledano je dvatisočenka šele njegov drugi album.

In to kakšen! Že res, da navijam za Dreja, a tako dobre plošče res nisem pričakoval. Kontroverzija v Drejevem življenju se je očitno omejila na eno točko: njegovi beati zvenijo tako enostavno, skoraj že cheap, a so v pojavnosti popolni. Ne moreš jim dodati, ne moreš jim vzeti, karkoli bi spremenil, bi spremenil na slabše. Kot Dre pravi v komadu Still D.R.E., je to another classic shit to ride with it. It to je točno to – muzika, ki se jo najlepše posluša v avtu in ki me je zadnjič pripravila do tega, da sem udaril še en krog po obvoznici, samo da sem jo slišal do konca.

Tudi besedno je plošča še kako vredna zbranega poslušanja, saj Dre razčisti mnogo stvari s samim seboj, s feni in s preteklostjo. Zamera z Eazyjem E-jem je očitno pokopana, in pot k ponovni združitvi N.W.A. na široko odprta. Mladim gangsta rapperjem Dre (upravičeno) zameri odsotnost zgodovinskega spomina, obenem pa z nekaj klasičnimi bejbe-lowriderji-trava-bazeni-partyji komadi pokaže kredibilnost. Mimogrede jo potrdijo še gostujoči MC-ji Eminem, Xzibit, Defari, Snoop Dogg in številni drugi, med njimi tudi novi Drejev varovanec Hittman.

In ker vem, da je Dre za tole ploščo posnel 90 komadov, je vse, kar si želim, da bi slišal še tistih sedemdeset, ki se na ploščo Dr. Dre's 2001 niso uvrstili.

Napo-Lee-Tano