Letnik: 1999 | Številka: 2 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

COMPANY FLOW

Funcrusher Plus

MOS DEF and TALIB KWELI

Black Star

(Rawkus, 1998)

V hip hopu je zadnje čase močno prisoten trend, ki ga sicer pri drugih muzikah spremljamo že dlje časa: hiphopovske založbe so vse bolj profilirane in izdelki posameznih založb so si vedno bolj podobni. S tem sicer ne bi bilo nič narobe, če bi zadeva s seboj prinašala kreativni razvoj. Pa ga ne. Nasprotno – potem ko založba izda uspešen album, se na vse pretege trudi, da bi čimprej izdala še enega, ki bi zvenel enako. In potem še enega in potem še enega. In potem dobimo klonirance z založbe No Limit ali družbo vsi enaki - vsi priljubljeni z založbe Bad Boya. No, ja, očitno bo odslej drugače, kajti leto 1998 je nedvomno pripadlo založbi Rawkus.

Njeni prvi dve hopovski long play izdaji - Funcrusher Plus in Black Star - sta si na prvi posluh močno različni, a vendarle imata mnogo skupnega. Obe sta prvenca v undergroundu prekaljenih izvajalcev, obe sta poželi ploskanje kritike in zahtevnejšega dela hip hop konzumentov in obe pomenita ponovno prebujenje v hip hopu nekoč čislanih smeri.

O Mosu Defu in Talibu Kweliju lahko več preberete v Urbani črnini, o plošči Black Star pa je treba na tem mestu zapisati le to, da je njen produkcijski del v primerjavi z briljanco obeh vokalistov precej šepav in bledikav, a ga kljub temu lahko razglasimo za buditelja zdravega črnskega ponosa in samospoštovanja, ki so ga v poznih osemdesetih razširjali Native Tongues.

Company Flow so druge sorte pobje – DJ Mr. Len vari suhe ritme, sestavljene pretežno iz tako ali drugače predelanih scratchev, ki jih ušesa, navajena glavnotočnih ritmov, ne morejo zlahka predelati. Rapperja El P in Big Juss pa sta prava mlada abstraktneža, učenca klasičnih abstraktnih rimačev Ultramagnetic MCs in Organized Konfusion. Njune rime hitro "twistajo" po možganskih vijugah in tudi dobri poznavalci angleščine in črnskega slenga le stežka sledijo njunim verbalnim tripom.

Kakorkoli že – založba Rawkus je uredniško politiko zastavila precej korajžno, in če bodo iz podzemlja še naprej potegovali tako raznovrstne, a na svojem področju kompetentne izvajalce, se nimajo česa bati. Vsaj pri ozaveščenih hip hop glavah ne.

Napo-Lee-Tano