Letnik: 1999 | Številka: 2 | Avtor/ica: Bogdan Benigar

HARRIET TUBMAN

I Am A Man

(Knitting Factory, 1998)

Harriet Tubman je nova newyorška novojazzovska zasedba, poimenovana po nekdanji sužnji, ki ji je uspelo na sever pripeljati 300 rojakov. Trio sestavljajo kitarist Brandon Ross, basist Melvin Gibbs in bobnar J. T. Lewis. Trio glasbenikov torej, ki so v zadnjih 15 letih sodelovali v mnogih pomembnih, ne samo jazzovskih projektih, trenutno pa so Harriet Tubman nepogrešljivi člani Threadgillove zasedbe Make A Move (Ross + Lewis) ter Rollins banda in skupine Arta Lindsaya (Gibbs).

I Am A Man je njihov prvenec. Ponuja kompakten zbir instrumentalnih značilnosti vsakega instrumentalista. Neke vrste fusion, ki pa noče biti všečen na prvo žogo, ampak išče pot s spodbijanjem ustaljene strukture skladanja in z načinom igranja. Nekaj podobnega je bilo pred leti že moč slišati na Lindsayevi plošči Aggregates 1-26, pri kateri je sodeloval Gibbs, le da je Rossovo igranje bližje Frisellovi zvočnosti, čeprav veliko agresivnejše. Ravno tu se trio približa rockovski izraznosti, vendar nikoli zares ne prevzame melodičnih in ritmičnih vzorcev.

I Am A Man je torej samosvoj izdelek: v 12 komadih koketira s poslušalstvom, ki si želi glasbenih vsebin, ki spominjajo na stare čase, a se slišijo kot glasba današnjega dne. Nekaj za tiste, ki se spomnijo boljših izdelkov Jacksonovih Decoding Society, Sonnyja Sharrocka, pa tudi pozabljenih Last Exit. Širše gledano najbolj veseli, da se je Brandon Ross, potem ko je bil štiri leta glasbeni direktor pri Casandri Wilson in nepogrešljiva kitara pri Butchu Morrisu, končno lotil lastnega projekta. Nobenega dvoma namreč ni, da je Harriet Tubman trio, ki bo prepoznaven prav zaradi razkošnega kitarskega zvoka Brandona Rossa.

Bogdan Benigar