Letnik: 1999 | Številka: 2 | Avtor/ica: Jure Matičič

JONNY L

Magnetic

(XL-Recordings, 1998)

Po prvem albumu Sawtooth si Jonny L očitno ni vzel dolgega dopusta. Že v intervjujih leta 1997, ko je Sawtooth izšel, je govoril, kako nestrpno čaka na snemanje drugega albuma. Zmotil se je le pri zgodnjih napovedih spremembe zvoka. Nameraval je rabiti več živih glasbenikov, vokalov, soula ... povedano drugače, narediti mehkejši album, kot je bil Sawtooth. Napovedi so se lani z Jonnyjevim drugim albumom Magnetic izkazale kot neresnične in neutemeljene. Ne samo, da je Jonny L ostal na glasbeni poti, ki jo je nakazal s Sawtooth, naredil je še ostrejši in hitrejši album, ki sicer vsebuje več vokalov kot prejšnji, a ne v taki obliki, kot smo pričakovali.

Če je boben in bas v znamenju vsesplošnih sodelovanj, tudi Jonny L ne more biti izjema. Za album Magnetic je zbral celo vrsto sodelavcev. Prva je Lady Kier (skupina Dee Lite), ki pa z vokali v komadu Accelerate nikakor ne prepriča. Brez pomena je, da vokali zadušijo breakbeate v ozadju, čeprav le-ti zvenijo odlično. Accelerate je edini pravi vokalni komad na albumu. Upoštevati moramo tudi, da se je Jonny L odločil prispevati k bratenju hip hop in drum’n’bass scene z gostujočim hip hop mojstrom. Po sledeh Goldija (KRS-One), Reprazent (Bahamadia) in drugih na Magnetic gostuje britanski raper Silvah Bullet v agresivnem komadu 20 Degrees. Drugi sodelujoči so še vokalistki (le za potrebe semplanja), kitarist Guitarminator in Optical (z njim je Jonny L naredil komad Viper). Optical je ta hip najbolj iskan sodelavec na drum’n’bass sceni, saj je poleg partnerstva z Edom Rushom pri založbi Virus tehnične vrline pokazal tudi pri velikanih, kot sta Goldie in Grooverider. Komad Viper združuje sterilne breakbeate, ki jih uporablja Optical, Jonny L pa je povišal utrip z običajno željo po hitrosti.

Jonny L je v glasbeno pogačo zamesil kakšen element več, na splošno pa je ostal zvest two step bobnu in basu. Se pravi, da se Jonny L vedno bolj bliža tehno spektru drum’n’bass godbe, to še dodatno potrdi sodelovanje z Opticalom. Če so prvotne napovedi res govorile o milejšem albumu, je Magnetic presenetil z neposrednostjo, ostrino in hitrostjo. Podobno kot vse drum’n’bass kreacije, namenjene klubski rabi.

Jure Matičič