Letnik: 1999 | Številka: 2 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

SIN PALABRAS Feat. TAMBOR DE FIRMIN and PROJECTO F

House Of Drums

(Piranha/Svet glasbe, 1998)

Zgodovina nastanka zgoščenke House Of Drums je dokaj banalna, saj so njeni zametki v turističnem obisku Kube: francoski disc jockey Jean Claude Gue je leta 1994 tja prišel na počitnice in na otoku nato ostal. Zdaj se v spremnem besedilu plošče že razglaša za "Kubanca po duši", o glasbi skupine Sin Palabras pa trdi, da zaradi aktualnosti nikoli ne bo zašla na kubanske radijske postaje.

Francoski didžej je na Kubi odkril njene ritme, ki seveda izhajajo iz tamkajšnjega religioznega kulta santerie, in spoznal člane rapovske skupine Projecto F ter pevske skupine Tambor de Firmin.

Toda med kubansko glasbeno tradicijo (predvsem pa santerio) in sodobno tehnološko glasbo so tako velike razlike, da zgoščenka vsaj v tistih delih, kjer naj bi prišlo do zanimivega sožitja, deluje izredno hladno in predvsem neživljenjsko; to je mogoče blizu tehnu, zelo daleč pa sami kubanski glasbi. Najprijetnejši zvoki so še vedno tisti, ki so jih ustvarili kar Kubanci sami in pri katerih niso sodelovali Guejevi prsti.

Poskusov, da bi skupaj spravili karibske in sodobne zvoke ter ritme, je bilo v svetu že precej in mnogi med njimi sploh niso bili neuspešni. V ZDA je recimo skupina Proyecto Uno ustvarila slog, imenovan merengue hip hop, znan je tudi hip hop azteca, ki prihaja iz Mehike, in tako dalje. Toda skupino Proyecto Uno sestavljajo v Združenih državah rojeni potomci emigrantov iz Portorika in Dominikanske republike, zato je sožitje obeh kultur precej bolj avtentično kot pri zamisli House of Drums, kjer je očitno Jean Claude Gue prepričan, da je tudi karibsko zgodovino in kulturo mogoče odkriti s takšno hitrostjo, kot se odvijajo seanse rava. Ker čas na Karibih v resnici poteka popolnoma drugače, se je moralo poznati tudi na sami plošči.

Marko Jenšterle