Letnik: 1999 | Številka: 2 | Avtor/ica: Peter Barbarič

RAZLIČNI IZVAJALCI

Wizard Women Of The North

(Heilo, 1998)

Heilo je podzaložba Grappa Musikkforlag, ene najstarejših neodvisnih diskografskih hiš na Norveškem, ki ob domačih klasikih (pogosto so jih vlekle prav lokalne glasbene korenine) izda daleč največ izdelkov domačih in občasno tudi drugih nordijskih folk glasbenikov. Njen katalog norveške folk glasbe za leto 1999 obsega zavidljivih 123 naslovov, CD plošč, in ob listanju njegovih strani začneš hitro dobivati skomine.

Kompilacija Wizard Women of The North, ki predstavlja izključno nordijske folk glasbenice, sodi med ključne folk izdaje založbe Heilo. Kakšna poslastica za Mesto žensk in za njegove privržence! Seveda se na njej zaradi pogodbenih uzanc znajde največ domačih norveških glasbenic, ki pač že snemajo za Grappo ali Heilo. Kljub temu so gostje iz sosednjih držav dobro izbrane. Švedsko predstavlja izvrstna Susanne Rosenberg, vodja septeta Rosenbergs Sua (Sedem), ki je skrajno uspelo prodrla v pogansko mistiko starega podeželskega petja in ki te kljub v osnovi akademskemu pristopu začara na plošči in na koncertu. Nič manj kompetentna ni finska predstavnica Tellu, nekdanja članica Hedningarne. V skladbah, ki so trdno zakoreninjene v ljudskem izročilu, se drzno loteva vokalne interpretacije starih urokov. Kljub skrajno skopi glasbeniški spremljavi te brez težav dohitijo najtemnejše glasbene kose nekdanjih kolegov. V primerjavi z obema tujima gostjama ponudi domača enajstčlanska norveška ženska folk reprezentanca manj izzivov. Večina dam (violinistk in pevk) ostaja ujeta v klasični folk purizem in kljub razgibanosti skladb ne uspe pobegniti iz hladnih graščin akademizma. Med redkimi izjemami je Annbjoerk Lien, ena od vodilnih norveških folk violinistk (na tako imenovani norveški Hardanger različici violine) mlajše generacije, ki se loteva privlačne novodobne folk fuzije s transglobalnim ozadjem (najraje jo vleče proti Balkanu in Levantu); pri tem nas ob njeni (rockerski?) energiji in duhovitih idejah podobno kot pri kakšnih Vaesen že meče s stola. Zanimivo je, da je Lien kot članica norveške folk superskupine Bukkene Bruse precej manj razpoznavna. Druge norveške folk "alternativke" na Heilovi kompilaciji najbolj vleče new agevsko, zasanjano meditativno, mistično obravnavanje folk korenin. Med njimi daleč najbolj pritegne harfistka in pevka Aurora Borealis, predvsem po zaslugi izjemno močnega glasu.

Kljub občasnim spodrsljajem odpira kompilacija Wizard Women of The North dovolj novih vrat z vznemirljivimi toni, tako da se še po slabih treh mesecih ne morem otresti njenega magičnega vpliva.

Peter Barbarič