Letnik: 1999 | Številka: 2 | Avtor/ica: Eva Horvat

RANDOM LOGIC, ADAM BEYER, ERIC FISCHER

Ambasada Gavioli, Izola, 23. 1. 1999

V polni Ambasadi smo imeli še enkrat možnost poslušati ali doživeti že slišano, pa vendar sveže. Raznolikost slovenske veteranske enote Radom Logic, ki smo jo poslušali pred slabim letom v istem miljeju, je tokrat delovala verodostojno, saj kot "predvajanje v živo" ni izzvenela iztrgana iz konteksta dogajanja. Prostor zanjo je pripravil avstrijski didžej Eric Fischer, ki na Izolskem pogosto gostuje, znan pa je po živahnih in za slovensko sceno drugačnih setih. Morda predvsem zaradi nenavadnega izbora "mešalnega zvočnega materiala". Vendar pa je bil njegov tokratni set le na trenutke krepilen in izstopajoč iz povprečja. Morda je bil preveč lahkoten, celo s kakšnim elementom housa, a publika je bila povsem zadovoljna.

Radom Logic, zgodba z začetkov slovenskih tehnoloških dogajanj, ki je v slovenskem prostoru morda še vedno premalo upoštevana, njene zasluge pa premalo cenjene, je upravičila predvajanje v živo in v kot ponavadi kratkem setu preletela glasbeni spekter od elektra na začetku - s tem je povzela lanskoletni osrednji mini trend, ki pa kljub pomanjkanju drugih novosti kot preporod ni uspel zagotoviti dovoljšnje "kritične mase", ki bi ga naredila globalnega - do močnih in trdih sintetičnih zvokov na koncu. Laični rejver bi le težko ugotovil, da zvočne podobe ne prihajajo od didžeja, ampak od producenta samega, če tega v resnici ne bi videl. Med posameznimi komadi pa je bilo vendarle zaznati okorno prehajanje.

Nadaljeval je eden od pomembnejših švedskih producentov in didžejev Adam Beyer. Njegov set je bil "okorno gladek in prvinski" ter težak in v vsej svoji tehnološkosti poetičen. Beyer sodi s Carijem Lekebuschem in Joelom Mullom med tri vodilne na švedski sceni, v glavnem pa je njegovo ime povezano z založbo Drumcode, ki izdaja "perkusivni zvok, orientiran k loopu". Beyer se često pritožuje, da je Švedska na obrobju tehno dogajanja, da se torej ne dogaja veliko tehno dogodkov. Zato gostuje v tujini, med drugim v Leedsu v klubu The Orbit, ki živi za tehno in je še vedno zelo popularen.

Eva Horvat