Letnik: 1999 | Številka: 3 | Avtor/ica: Dario Cortese

Hedningarna

Samoreciklirana glasba za prihodnost

Deset let, pet albumov (Hedningarna, Kaksi, Tra, Hippjokk, Karelia visa) in EP (Hedningarna remix Project) pomenijo velikanski izziv skandinavskega folktriphopa - glasbe, kot je svet še ni slišal. Hedningarna so glasba zase in izid nove plošče Karelia visa je prava priložnost za intervju s Hallbusom Tottejem Mattssonom, ki v Hedningarni igra predvsem strunska glasbila in občasno tudi poje. Poleg tega s tolkalcem Bjornom Tollinom deluje tudi v triu B.O.T. in Virvla, ki bo v kratkem izdal ploščo pri založbi Silence.

Morda je bil na začetku zvok ... Zdi se, da je duh tega prazvoka začetkov nekako preživel in se prenesel v sodobno glasbo, še posebej v glasbo Hedningarne?

Vedno nas je zanimala glasbena tradicija, starodavno v glasbi, vendar ne zgodovinsko, ampak smo poiskali pot, kako tradicionalno predstaviti na sodoben način, ki bo aktualen tudi v času, ki prihaja. Hočem povedati, da nas zanima glasba, ki nima nobenih meja; ne glede na to, kako jo obračaš v glasbi današnjega časa.

Torej je glasba Hedningarne razglašena z glasbo našega časa?

Ne, smo njena vzporednica, vendar ne vezani nanjo.

Ali je potem vaš zvok zvok preteklosti, sedanjosti in prihodnosti? Kako se vidite v sodobni folk glasbi?

Ne sledimo temu, kar se najbolj posluša zdaj. Glasba nas zanima, ampak ne, kaj bo naslednja velika stvar; igramo svojo glasbo, ki ima lastne zakonitosti. Tako nam ni treba skrbeti za to, ali se sliši sodobno ali ne in podobne reči.

O Hedningarni pravijo, da je začela nov trend. Se strinjaš?

Ja, po svoje je nov trend. To se mi zdi čudovito. Pravzaprav smo imeli srečo, da smo se znašli v času in prostoru, kjer smo imeli priložnost, da smo lahko začeli nekaj novega, novo gibanje. Všeč mi je, da danes obstaja veliko folk skupin, ki različno pristopajo k tradiciji, to je preraslo v nov slog.

Ampak za razvoj vašega ste potrebovali kar nekaj časa; več kot deset let?

Ja. Izhajali smo iz zamisli, da bi tradicionalne skladbe igrali na nov, drugačen način. Najprej smo igrali s tradicionalnimi akustičnimi instrumenti, nato smo vključili tolkala, nato lutnjo. Potem smo začeli iskati način, kako bi električno ojačili lutnjo. In če je njen zvok že tako ojačen, kaj se zgodi, če uporabimo kitarske efekte? In kakšen bo zvok, če bo mikrofon v lutnji, in take stvari ... Potem smo začeli semplati zvoke naših instrumentov in jih uporabili za zvočno ozadje. Tako smo se "na novo uporabili", reciklirana glasba!

Sami izdelujete tudi glasbila?

Nekatera glasbila. Anders je zelo dober izdelovalec glasbil. Sam je naredil nekatera tradicionalna glasbila in tudi nekatera nova, v katerih je združil lastnosti različnih instrumentov. Pomagali so nam tudi drugi izdelovalci glasbil. Lutnja, ki jo igram zdaj, je nastajala postopoma; najprej kot kopija originalnega glasbila in nato v vedno bolj spremenjeni obliki glede na to, kakšne zvoke potrebujemo v glasbi.

Ko ljudje prvič slišijo Hedningarno, jih glasba ponavadi takoj pritegne. Kakšen urok ste skrili v glasbo, da ima takšen učinek?

Mislim, da ni tako zapleteno. V osnovi je naša glasba zelo preprosta in enostavna. Harmonije so enostavne, melodije močne in preproste. To je zelo neposredna glasba.

Ko sem prvič slišal Hedningarno, sem si mislil: “Če obstaja Gospodar prstanov v glasbeni podobi, potem je to.” Morda preveč zapletam, ampak taka glasba mi pomeni zvok neke druge ravni resničnosti. Je preveč, če rečem, da vaša glasba pomeni pot v drugačno resničnost?

Vsak posameznik mora sam odpotovati kamorkoli, kakorkoli, kakor sam želi, ko posluša glasbo. Za nas je pomembna glasba.

Kaj ti pomeni glasba?

Glasba je del ... Pomeni umik, odmik za kratek čas. Če dobro igraš ali poslušaš dobro glasbo, lahko res nekoliko kam odpotuješ in za nekaj časa zapustiš ta prostor.

Ste vsi člani skupine profesionalni glasbeniki?

Ja.

Ampak potem pravzaprav ne potrebujete umika pred rutino?

Ne, nisem mislil to, ampak neki splošni umik v določenem trenutku.

Kakšna je vaša nova plošča?

Nekoliko bolj akustična. Dekleti sta spet tu; s Sanno smo tudi sicer sodelovali v različnih projektih, Tellu pa je zapustila skupino; namesto nje je prišla Anita. Nova plošča temelji na pesemski tradiciji Karelije. Nekaj časa smo preživeli tam, da smo lahko občutili glasbo. Sprva smo poslušali le zgodovinske posnetke in iskali zapisano glasbo, a to ni dovolj. V ruskem delu Karelije še vedno živi del tradicije in stare gospe še vedno pojejo starodavne pesmi. Ob njihovem petju smo lahko neposredno začutili glasbo. To so le pesmi brez instrumentalne spremljave, ki so podobne pesmim Kalevale.

Ali načrtujete remikse, podobno kot za Hippjok?

Gotovo se bo zgodilo kaj takega, vedno je zanimivo početi take reči in eksperimentirati. Zelo nam je všeč kreativnost.

In tudi združevanje starih in novih glasbil ... Glasbene skupine ponavadi uporabljajo le tradicionalna glasbila ali električna in elektronska, pri Hedningarni pa imajo vsa enak pomen ...

Vsekakor. Električna kitara nam sicer ni všeč, zvoke raje ustvarjamo s tradicionalnimi glasbili ter se nato ukvarjamo z mislijo, kaj vse lahko naredimo z njimi.

Dario Cortese