Letnik: 1999 | Številka: 4 | Avtor/ica: Janez Golič

dEUS

Belgijski prvoligaši

Tokrat gre zares. Verjetno si vsaka glasbena skupina želi napredovati - in belgijski dEUS so napredovali s tehnično dovršeno ploščo The Ideal Crash. Sotvorec praktično vseh pesmi Craig Ward sam priznava, da je s tem skupina izgubila del spontanosti, ni tistih nenadnih obratov, ki so prej rušili njihovo identiteto. Zato pa so po novem dEUS razvili razpoznaven slog.

V zadnjih letih je "scena" v Belgiji in še posebej v Antwerpnu stegnila lovke daleč čez državne meje. Najbolj po zaslugi relativnega uspeha zasedbe dEUS, ki je utrla pot v mednarodno areno celi vrsti belgijskih skupin, nemalo jih je bilo in je še neposredno povezanih prav z dEUS.

Skupino je ustanovil Tom Barman, kot podaljšek multiumetniškega dogajanja v Antwerpnu. Ko sta se mu priključila basist Stef Carlens (sedaj Zita Swoon) ter nekdanji voznik kombija in bobnar Julle De Borgher, so lahko nastali pravi dEUS. Že drugo malo ploščo so izdali pri veliki založbi Island, enako kot vse nadaljnje plošče. Prvenec Worst Case Scenario je razdelil kritike; otoški pisuni so že tako ali tako naravnani proti evropskim skupinam, še posebej francoskim in belgijskim, dodaten trn v peti pa jim je bila eklektična zmes sodobnosti, pregnetena s številnimi "citati" iz raznovrstne zgodovine popularne glasbe. Še dlje v razvijanju različnih pristopov so šli dEUS z drugim albumom. Ali, kot sami radi povedo, Angleži so odrasli ob The Beatles in The Rolling Stones, Američani ob Elvisu, Belgijci pa ob prodajalnah plošč. Skratka, v uro plošče In A Bar, Under The Sea so dEUS vnesli "vse"; nežne jazzovske balade, raztreščeni funk v slogu Captaina Beefhearta, kompleksne pop simfonije, kratke in udarne rockovske komade, triphopovski groove in še marsikaj vmes.

Kmalu po izidu albuma In A Bar, Under The Sea je skupino zapustil basist Stef Carlens, ob Barmanu avtor večine pesmi. Zamenjal ga je Danny Mammons, kot peti član pa se je dEUS pridružil škotski kitarist Craig Ward. Tom Barman je z njim dobil enakovrednega avtorja glasbe in besedil - in tako se je krepko spremenila celostna podoba njihove glasbe. Seveda pa ustvarjalni glasbeniki v dela vedno vnesejo tisto, kar jih trenutno navdihuje, pa naj si bodo glasbena dognanja drugih ali prelomne življenjske izkušnje. Prav to se v veliki meri zrcali na novem izdelku dEUS, The Ideal Crash.

"Zavestno smo se odločili, da naredimo bolj homogen zvok. Glasbeno je plošča taka, da smo združili vse sestavine iz preteklosti, s tem smo dosegli celovitejšo usmeritev. Prej smo z vsako pesmijo zveneli kot drug bend, sedaj smo poskušali združiti vse te različne bende. Mislim, da smo uspeli, in vesel sem, da si opazil, da je album bolj konsistenten. Sedaj plošča res deluje kot album, in ne le zbirka pesmi, ki so nastale iz skic," odkrito priznava Craig. Skupaj z enakomerno tekočo in nekako pomirjeno glasbo gre celostno razpoloženje. Tom le redko povzdigne glas, v besedilih je trpek, celo v živahnejših skladbah je čutiti bolečo melanholijo …

"Seveda. Tommy piše tako rekoč izključno o razmerju, ki ga je imel v času snemanja in ki se je razdrlo. Po drugi strani sem imel jaz zelo srečno razmerje, poročil sem se, bil sem na razpotju med domom in dEUS. To mi je povzročilo precej stresov. Torej sem pisal o teh razmerjih, medtem ko je Tommy pisal o razhajanju … Oboje daje celotno sliko o tem, kje smo bili v tistem času. Album je zato precej temen, težak," mi je v zadržanem šepetu pojasnil Craig. Nenavadno je le, da sta oba dognanja združila v skupna besedila, saj so dokaj osebno izpovedna, tudi kompleksno sklenjena celota. Še več, določena čustvena vsebina teče v vseh pesmih na plošči. "V bistvu piševa ločeno. On napiše tisto, kar leži na njegovi duši, jaz, kar leži na moji … Ni nujno, da se zamisli prekrivajo. Sam ne pišem o čem, kar bi rad osebno izrazil, ker se sprašujem: ‘Zakaj bi delil srce z vsem svetom?’ Izhajam iz konkretnih situacij, le da niso tako razvidne. Mogoče smo res želeli izraziti tisto, kar je težko izraziti."

Čeprav na albumu ni več tistih nenadnih obratov, preskokov med razpoloženji in vaj v slogu, se dEUS razvijajo po svoje. Kot da bi šlo v delu zrelih, a še vedno inovativnih glasbenikov za skladen razvoj idej in vplivov. Tako rekoč istočasno so iz dokaj strogega kitarskega rocka "zašli" v kompleksnejši zvok še vsaj R.E.M. in Mercury Rev - in končno dEUS. Da bo stvar še bolj intrigantna, vsi po vrsti priznavajo enake vplive. Če so sedaj previdnejši v skladanju rim in sploh razpoloženj, se njihov raziskovalni duh skriva spodaj, v razgrajenih aranžmajih. "Ja, v nekem smislu je plošča bolj eksperimentalna kot prejšnje.Za aranžmaje smo porabili ogromno časa … so bolj sofisticirani in pogumnejši kot prej. Dodajajo globino pesmi. Zadnje čase sem poslušal veliko jazzy in easy listening stvari. Recimo High Llamas. Obožujem stvari, ki se navezujejo na Beach Boys in Vana Dyka Parksa, pa tudi velike jazzovske orkestre. Lani sem bil v New Yorku in tam sem nekajkrat videl veliki orkester Charlesa Mingusa. Bilo je fantastično, kar odpihnilo me je. Kako v aranžmaju združujejo različne melodije in harmonije. To je tisto, kar bi rad v prihodnje še raziskal. S temi sofisticiranimi aranžmaji verjetno izgubiš nekaj spontanosti, ampak to je cena, ki jo moraš plačati. To je sedaj način, kako glasbeno razmišljam; ne samo o eni melodiji ali enem akordu, ampak imam šest melodij hkrati. Ena stvar navdahne drugo, ki navdahne naslednjo. Na koncu dobiš res bogat aranžma."

Ne le zaradi kompleksnih aranžmajev, tudi zaradi številnih gostujočih glasbenikov, ki so prispevali k bogati zvočni podobi plošče The Ideal Crash, bo te pesmi težko predstaviti v živo v originalni zasedbi petih članov. Ali pač ne? "Večino pesmi, presenetljivo, ne bo težko zaigrati v živo. Sedaj imamo šestega člana, ki je bil prej v sedaj že razpadlih Evil Superstars. Odličen kitarist je, dokaj dober klaviaturist in pevec, tako da imamo dodatno pomoč. Ko začneš pesmi vaditi, šele postane jasno, da nekaterih ne bomo mogli izvesti v živo enako kot na plošči. A nič hudega; jih pač spremenimo in imamo drugačen pristop. Če je pesem dobra, lahko učinkuje tudi v različicah. Torej bo šest pesmi zelo blizu verzijam z albuma, štiri pa ne."

Ena od značilnosti bogatega belgijskega glasbenega dogajanja je, da člani različnih skupin zelo radi prehajajo v skupine drugih ali imajo svoje projekte, kjer črpajo, razvijajo in izmenjujejo zamisli za matične zasedbe. Tudi nekdanji in sedanji člani dEUS so imeli in še imajo svoja pota, prav Tom in Craig, na primer, semplani eksperiment General Electrique, ki že leta napoveduje prvi diskografski podvig. Vendar pa … "Do tega albuma smo imeli vsi še druge projekte, ampak ta plošča nam je vzela toliko časa, da nismo imeli priložnosti za druge skupine. Pred več kot letom dni sem delal z irskim bendom Frames, snemal sem z njimi, ampak v splošnem nismo imeli časa za druge stvari. Naslednjih šest mesecev bomo na turneji, tako da spet ne bomo počeli nič drugega."

Torej gre tokrat zares. Več kot leto dni so bili dEUS zaprti v vadbeni prostor ali pa dajali končno podobo nove glasbe v petih snemalnih studiih. To vse terja svoj davek, ne le na sami glasbeni ravni, temveč tudi industrija zabave zahteva svoje nazaj … "Razmere se v zadnjih letih niso bistveno spremenile. Že takoj ob prvem albumu smo dEUS zabeležili dober komercialen odziv, ali raje, dosegli smo raven komercialnega uspeha, tudi raven kritiškega spoštovanja. Vedno smo dobivali dobre ocene v tisku, a hkrati je res, da nikoli nismo bili deležni posebne pozornosti, na primer, nikoli nismo bili na naslovnici ali kaj podobnega. Potrebujemo nov korak k večji komercialni uspešnosti, ker to zahteva založba. Oni vlagajo v nas vedno več sredstev, zato smo dolžniki; vrniti moramo vloženi denar, zato moramo napredovati. Čutim, da se bo to verjetno zgodilo, ker nam določen del tiska, ki se nikoli ni zanimal za nas, sedaj namenja več pozornosti. Tudi resnejši časopisi, ne le glasbeni tisk. Vem, da bosta Guardian in Times objavila obsežne članke, to pomeni, da se bo za nas začelo zanimati večje število ljudi. Dobili smo že nekaj zelo dobrih, neverjetno dobrih recenzij v Franciji. Nekaj jih je prav ekstatičnih."

Prav na dan izida nove plošče so dEUS odprli še stran na računalniškem medmrežju. Poleg običajnih predstavitvenih podatkov je Craig oboževalcem napisal tudi posebno poslanico, glavni razlog pa Craig odkriva kar sam: "Radi bi vzpostavili neposredno komunikacijo z ljubitelji. Zelo zanimivo bo videti, o čem ljudje razpravljajo, ker se priključiš z računalnikom in si povezan z njimi."

Priključite se tudi vi - http://www.theidealcrash.com.

Tehnične pogoje pogovora s Craigom Wardom je omogočil Radio Študent.

Janez Golič