Letnik: 1999 | Številka: 4 | Avtor/ica: Jure Matičič

KEMISTRY and STORM

DJ-Kicks

!K7/Dallas, 1999

DJ-Kicks do sedaj nikakor niso bili zaznamovani z drum’n’bass godbo. Ravno nasprotno. Kruder and Dorfmeister, DJ Cam in Smith and Mighty so v mešane izbore sicer pustili kakšen izdelek umirjenega bobna in basa, ki je stal zraven trip hopa in hip hopa, drugi albumi DJ-Kicks pa so se oklepali drugih zvrsti elektronske glasbe, kjer v ospredje najbolj izrazito stopa tehno v vseh oblikah. Čas je torej za močan, udaren in svež paket, ki bi mimogrede še pokazal trenutne razmere bobna in basa, ne pa (kot običajno) le selekcije najljubših komadov tistega, ki je naredil mikstape. Kemistry and Storm sta idealni za nalogo. Dekleti, ki sta Goldija spravili v breakbeat kulturo, ga zvabili v klube, sta sedaj med najbolj iskanimi didžejevskimi pari založbe Metalheads. Poleg tega sta kot didžejki redkost v klubskem svetu, kjer je večinski delež producentov in ustvarjalcev klubskih večerov moškega spola.

Če je že Andrea Parker v predzadnjih DJ-Kicks predstavila temnejšo stran tehno/elektro godbe, se Kemistry and Storm podajata še dlje v temnejše sektorje. "Digitalni ritem je industrializiran do skrajnosti," piše v spremnem besedilu, ki deluje na trenutke kar apokaliptično. Mogoče napoveduje konec bobna in basa, kot smo ga poznali iz let, ko je vladala inteligentna, ambientalna in jazzy smer. Od leta 1996 naprej se je boben in bas vračal k hardcore začetkom, sedaj pa se je približal točki, ko je nastala posebna smer, ki jo je sporno označiti z bobnom in basom, saj se nevarno približa tehno in gabba godbam.

Če pogledamo založbe, ki prevladujejo v miksu (Renegade Hardware, Test Recordings, Hardleaders, Metalheads, Formation ...), je jasno, da nas čaka 17 komadov čistega futurizma, presekanega le z nekaj mehkejšimi postanki, ki pa se spet prelevijo v hiter in agresiven tempo. Zajet je duh nedeljskih večerov Metalheads v Londonu, na katerih redno vrtita Kemistry and Storm; delno smo jih lahko doživeli tudi že v Ljubljani. Miks je čist, hiter, natančen in predvsem agresiven. Drum’n’bass v tej obliki ne odpušča ambientalnim ekskurzijam, če pa že pride do godalnih vložkov, so hladni in oddaljeni. Tudi predstavniki bristolskega zvoka se v miksu nalezejo prevladujočega občutka hladnosti, tehnološkosti, sicer pa v DJ-Kicks najdemo tele producente: Dom and Roland, John B, Jonny L, Bill Riley, Test ... saj si predstavljate (?).

Jure Matičič