Letnik: 1999 | Številka: 4 | Avtor/ica: Peter Barbarič

SCHÄL SICK BRASS BAND

Tschupun

Act, 1999

Ko so mi Schäl Sick Brass Band lani jeseni poslali še neizdano gradivo za težko pričakovano novo ploščo, sem takoj padel na dve ali tri nove udarne skladbe in jih sukal ob vsaki priložnosti. Izdelek sem v celoti in hladno pozorno preposlušal šele po nekaj mesecih, po razgovorih s šefom založbe Network, pri kateri je leta 1997 izšel prvenec skupine Majnoun. Njegove pripombe o pretiranem nihanju kvalitete novih skladb so se mi naenkrat zazdele skrajno stvarne, izdelek ob nekaterih izstopajočih skladbah kar malce preveč površen in za razred slabši od izvrstnega Majnouna.

Končno sem tik pred koncem zime prejel tudi uradno izdajo plošče Tschupun. Vrstni red skladb na njej je precej bolj premišljen, posamezne skladbe so produkcijsko bolj zaokrožene, nekatere najšibkejše so odpadle ali pa bile celo zamenjane.

Tako je novim Schäl Sick Brass Band na popravnem izpitu vendarle uspel daljši met, kot ga je obljubljalo pripravljeno gradivo. Koncept dela se ni kdovekako spremenil: sproščeno karnevalsko frčanje čez čimveč možnih "brassofonskih" godbeniških izhodišč, od pričakovanega provokativnega parjenja zvokov Orienta in Balkana (tokrat so si, srednje posrečeno, pomagali tudi s sposojeno bolgarsko pevko) ter alpsko-bavarskih viž do (zdaj redkejših) izletov v Afriko in Južno Ameriko in nepričakovano umirjenega ruskega filmskega sklepa. Precej več teže kot prej so dali le svojemu (etno) jazzovskemu Jazu, a to je razumljivo, saj so novo ploščo posneli za jazzovsko založbo. Plošča Majnoun nas je pred leti nedvomno zasvojila tudi z novimi, še nepreverjenimi godbeniškimi izhodišči. Tschupun v primerjavi z njo seveda ni revolucionarno delo. Osnove stila so bile postavljene; potrebno ga je le dograjevati. Na Tschupun se znajde do zdaj najmočnejša plesna uspešnica Schäl Sick Brass Band - iranska Ghole Pamtchal. Hkrati nam pot skozi njo pospeši še vsaj pet dobrih (pa čeprav na koncertih že slišanih) štosov.

Tako sem z njenim dometom čisto zadovoljen. Konec koncev lahko skladbe z nje po pol leta z užitkom spet poslušam, in to od prve do zadnje.

Jasno je, da Schäl Sick Brass Band tudi po Tschupun ostajajo v prvi vrsti koncertna skupina. Prepričan sem, da jih boste prej ali slej lahko spet videli tudi pri nas in takrat kupili tudi tole novo ploščo. Založba Act pri nas seveda nima distributerja; najbolj zagnanim ostane nakup po internetu.

Peter Barbarič