Letnik: 1999 | Številka: 5 | Avtor/ica: Jure Matičič

AUTECHRE/PLAID/BOARDS OF CANADA

Peel Session

Warp, 1999

Založba Warp je pod imenom Peel Session izdala štiri EP-je njenih najbolj znanih elektronikov, ki so nastopili v znameniti radijski oddaji Johna Peela. Najbolj vplivnega angleškega didžeja po drugi svetovni vojni nima smisla predstavljati, zato se raje posvetimo posnetkom skupin Black Dog, Autechre in Boards Of Canada, katerim so se kasneje pridružili še štirje komadi, ki sta jih za Johna Peela izvajala duo Plaid. Beseda bo tekla o zadnjih treh.

Autechre (Sean Booth in Rob Brown) imata izmed vseh najtrši zvok in nenazadnje tudi najdaljši glasbeni staž, saj imata za seboj že peti album. Trije komadi so iz leta 1995, ki velja za najbolj plodno obdobje njunega delovanja (album Tri Repeate) in eksperimentiranja z različnimi sloji ritmov, atonalnimi melodijami ... Kljub vsemu pa so za element presenečenja in drugačnega prikaza zvokov, ki odstopajo od normalnega (ta pojem je pri omenjenih skupinah relativen), bolj izvirno poskrbeli Boards Of Canada in Plaid. Autechre sta v svetu elektronike etablirana že toliko časa, da se posnetki na Peel Session mogoče ne zdijo nič novega in vznemirljivega.

Boards Of Canada (Michael Sandison in Marcus Eoin) sta posnetek naredila lani, tri mesece po izidu njunega prvega albuma Music Has The Right To Children za založbo Warp (v sodelovanju z založbo Skam). Dejstva, da sta manchestrska soseda s kolegi Autechre, ne smemo zanemariti, čeprav se BOC podajata v lahkotnejše elektronske vode, predvsem z odličnim komadom Happy Cycling. Preostala dva komada sta reinterpretaciji albumskih različic.

Še najbolj presenetita Plaid (Ed Handley in Ken Downie), nekdanja člana skupine Black Dog, ki pa sta leta 1997 z albumom Not For Threes stopila na samostojno pot. Od štirih komadov, ki sta jih posnela na začetku lanskega leta, se od albuma najbolj oddaljita komada Scoobs, ki ubere lahkotne tropske ritme, in Cold, ki se spusti v minimal tehno. Eps in Bo Bootch pa ostajata na prepoznavnih ozemljih dua Plaid.

Peel Session na splošno ne ponudi nekih novih zvočnih skrivnosti, saj je funkcija plošče predvsem zbiralska in trainspotterska. Fetišistom na lovu za redkimi posnetki je tako zadovoljeno.

Jure Matičič