Letnik: 1999 | Številka: 5 | Avtor/ica: Tadej Tušek

VAN MORRISON

Back On Top

Virgin/Pointblank, 1999

Z najnovejšo ploščo Back On Top je irski poet Van Morrison tam, kjer je vedno bil: na vrhu. Prava škoda je, da je moralo preteči toliko časa od njegove zadnje tako dobre plošče. Po dveh rahlo šibkejših izdelkih, po dveh izletih v spolzko čiste jazzovske vode in po dvojnem albumu neizdanih komadov iz zgodnjih let, je posnel ploščo, ki je tako dobra kot Hymns To The Silence. In kaj je tisto, zaradi česar je plošča vredna svojega denarja? Preprosto, na njej je ponovno vse tako, kot pri Vanu mora biti. Zanimivo bi bilo izvedeti, kakšno vlogo je pri tem igrala založba, saj je Van zapustil Polydor in prestopil k Virgin/Pointblank, za katero snema tudi njegov prijatelj John Lee Hooker. Vzrok spremembe je bojda predvsem v dvoletni odisejadi izdajanja albuma The Philosopher’s Stone. Glasbeno se Van že vrsto let ni spremenil, saj ostaja pri značilni mešanici slogov, ki so predvsem v službi besedil.

Ploščo začne s plesnim rockovskim komadom Goin’ Down Geneva, v katerem govori o trpki izkušnji nezmožnosti komunikacije z ljudmi. V komadu Philosophers Stone odpoje verz, ki bi bil lahko rdeča nit celotnega Vanovega ustvarjanja: I’m still searching for, searching for my home. Odrasel Van se pri štiriinpetdesetih srečuje z istimi nerešljivimi problemi neulovljivosti časa kot v mladosti. Poln silne energije in želje živeti čim intenzivneje tragično ugotavlja, da je ravno s takšnim načinom zamudil, izgubil in izpraznil vse svoje življenje. In ni dosegel tistega, kar je nekoč davno hotel. Vse, kar je hotel, je moč najti le v samoti; o tem poje v pesmi In The Midnight. Dan s preveliko intenzivnostjo iz človeka pije življenjsko energijo in jo uničuje, človek se lahko zbliža s sabo le ponoči, ko je sam. Iz urbane živali se spremeni v Človeka. Skoraj v vsakem komadu na plošči dežuje, listje pada in gnije, noč je, tišina in samota. Dolga leta nagovarjana Baby je sedaj le še you. Še več, v komadu Precious Time Van pravi: She’s so beautiful but she’s going to die some day / Everything in life just passes away. V komadu New Biography se obregne ob internet in se loti ljudi, ki mu natikajo lažno identiteto, ko trdijo, da ga poznajo; pri tem grenko ugotavlja, da sam zase ne ve niti tega, kaj je počel prejšnji teden. Kot vrh Vanovega izdelka se ponuja balada Reminds Me Of You; govori o iskanju izgubljene identitete, ki odseva v vedno drugih ljudeh.

Na koncu naj dodam, da ploščo po tematiki in občutju uvrščam blizu Time Out Of Mind Boba Dylana, Bone Machine Toma Waitsa, Unchained Johnnyja Casha in Wrecking Ball Emmylou Harris.

Tadej Tušek