Letnik: 1999 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Marcus LaPratt

Svetovni zbor mladih

KO SE ZDRUŽIJO MLADI GLASOVI

Svetovni zbor mladih je vesela in delavna druščina, ki bi jo lahko na kratko predstavili takole: sto pevk in pevcev, starih od 17 do 26 let, se vsako poletje za mesec dni sreča nekje na svetu in skupaj prepeva. Letos bo ta "nekje na svetu" v Sloveniji, zato se spodobi, da druščino podrobneje predstavimo.

Mednarodni center za zborovsko glasbo in Mednarodna zveza Glasbene mladine, ki imata oba sedež v Belgiji, sta leta 1989 osnovala mednarodni projekt, World Youth Choir, ki naj bi povezoval izbrane mlade pevke in pevce z vsega sveta. Kandidate vsako leto čakata dve avdiciji – državna in mednarodna, ki zagotavljata kar najkvalitetnejši sestav, ta pa omogoča študij obsežnega in zahtevnega sporeda in privablja najboljše zborovodje. Tako Svetovni zbor mladih vsako leto zbere blizu sto pevk in pevcev iz več kot tridesetih dežel z vseh celin. V državi gostiteljici dva tedna pripravljajo spored, s katerim nato koncertirajo. Doslej je Svetovni zbor mladih deloval že v desetih deželah: v Švedski, Belgiji, Madžarski, Španiji, Norveški, Urugvaju, Kanadi, Estoniji, Japonski in Tajvanu. V večini primerov je bila gostiteljica Glasbena mladina in bo tudi tokrat.

To poletje bo petindevetdeset izbranih pevk in pevcev iz štiriintridesetih držav pripotovalo 19. julija v Ljubljano, kjer bodo pod vodstvom dveh zborovodij pripravljali pester spored, med 1. in 16. avgustom pa nastopali na mednarodni koncertni turneji, ki jih bo popeljala v Padovo in Verono, v Dubrovnik, v avstrijsko mestece Spittal ter nazadnje v Stuttgart in Wiesbaden. Zapeli bodo seveda tudi v Sloveniji – v Ljubljani in v Velenju.

Delo s tako kvalitetnim zborom je zanimivo za vsakega zborovodjo. Tokrat so organizatorji povabili Friederja Berniusa in Garyja Gradena. Eden najuglednejših zborovskih dirigentov, ki ima za seboj vrsto nagrad in posnetih plošč, Frieder Bernius prihaja iz Nemčije. Svetovni zbor mladih je doslej vodil že trikrat, vsa leta pa sodeluje v mednarodni žiriji, ki odloča o končnem izboru pevk in pevcev. Američan Gary Graden deluje na Švedskem, kjer je bil učenec in asistent znamenitega Erica Ericsona. Kot pevec, zborovodja in pedagog dosega velike uspehe, ki nam v Sloveniji niso neznani, saj je predlani v organizaciji Komornega zbora Ave v Ljubljani vodil odmeven seminar in izredno uspešen koncert.

Znano je, da so zborovski pevci komunikativni, zato se novice med njimi naglo širijo. V današnjem času je to z elektronsko pošto še laže, zato Svetovni zbor mladih povezuje tudi nekaj naših pevk in pevcev. V njem je doslej pelo že sedem Slovenk in trije Slovenci, nekateri tudi po večkrat, in vsi ostajajo v stikih z zborovskimi prijatelji po svetu. Prijateljevanje mladih prek vseh meja pa je bilo poleg skrbi za dvig kvalitete petja tudi namen projekta. Sodelovanje v Svetovnem zboru mladih je zaradi spoznavanja različnih kultur, sobivanja in skupnega glasbenega doživljanja velike skupine različnih ljudi edinstvena človeška izkušnja.

Svetovni zbor mladih ne očara koncertnega občinstva le z odličnim petjem, ampak tudi z mladostno energijo in zagretostjo. V njihovem petju je združen in složen ves svet, od Kenije do Norveške, od Kanade do Tajvana …

VABILO

Poleg koncerta Svetovnega zbora mladih bodo za marsikoga zanimive tudi vaje.

Svetovni zbor mladih se bo pripravljal v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani. Vajam bo mogoče prisostvovati od 21. do 24. julija, ko bo zbor vodil Gary Graden, in od 27. do 30. avgusta, ko bo svoj del programa pripravljal Frieder Bernius.

Podrobnejše informacije o prijavi in pogojih dobite pri organizatorici letošnjega Svetovnega zbora mladih, Glasbeni mladini Slovenije na Kersnikovi 4 v Ljubljani (telefon 061 13 17 039).

***

5. maj 1996 je dan, ki ga ne bom nikdar pozabila. Takrat sem dobila vabilo za sodelovanje v Svetovnem zboru mladih. Seveda si nisem predstavljala, da bom tri leta pozneje živela v Evropi, delala v Mednarodnem centru za zborovsko glasbo v Belgiji in se nazadnje preselila v Švico ter tam življenje delila s čudovitim tenorjem … Čeprav sodelovanje v tem zboru ne vpliva na vsakega člana tako dramatično, kot je name, lahko mirno trdim, da prav vsem spremeni življenje …

Povsod po svetu so ljudje ganjeni nad sporočilom Svetovnega zbora mladih: ne glede na politiko, ne glede na zgodovino smo lahko povezani in se skupaj trudimo, da bi ustvarili nekaj lepega. To se je še posebej pokazalo v Hirošimi, kjer smo peli skladbo o prvih trenutkih po eksploziji atomske bombe. Nobeden od pevcev in poslušalcev ne bo pozabil tistih minut. Po koncertu je več kot 200 poslušalcev prišlo k nam, da bi pozdravili vsakega pevca posebej. Ta občutja nas prepričujejo, da imamo moč, s katero se lahko dotaknemo življenja drugih, pa čeprav le za hip.

Julie Barron, Kanada

Po prvem večeru hitro ugotoviš, da bo treba veliko delati. Naslednji dnevi so napolnjeni z vajami, ki se začenjajo zjutraj in trajajo pozno v noč. Četrto jutro postane očitno, kateri člani zbora vaje "podaljšujejo" v bližnjem bifeju. Naučiš se na vaje prihajati krepko zbujen, kajti nikoli ne veš, kdo od sosedov te lahko slika, ko lenariš z zaprtimi očmi

Pisana beseda preprosto ne more povedati, kako je kositi ob mizi, kjer se jedci pogovarjajo najmanj v petih različnih jezikih hkrati. In kako naj papir izrazi energijo, ki napolni hotelsko avlo v Tajpeju, ko tam prepeva stotina mladih z vseh koncev sveta, popolnoma osredotočenih na veličastno glasbo? To lahko občutijo samo tisti, ki imajo srečo in so tam …

Marcus LaPratt, ZDA