Letnik: 1999 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Rok Jurič

VASKO ATANASOVSKI, MIRAN STRGULEC

Spev nad mestom

Samozaložba, 1998

Mariborski kotel je vsem socialnim zdraham navkljub vse pomembnejše slovensko jazzovsko središče. Ne le z JazzLentom, ki vztrajno krade gledalce ljubljanskemu jazzovskemu festivalu, temveč tudi z lokalno jazzovsko sceno. Če smo iskreni, je veliko pripomogla bližina avstrijskega Gradca in njegove jazzovske akademije, a za radoživost jazzovskih godb je pač vseeno, od kod prihaja pobuda zanje, da se le plodijo in oplajajo.

In prav v Mariboru že nekaj časa deluje mladi pihalec, saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski. Po delovanju v nekaterih projektih Nina Mureškiča, Quatebrige ter All Capone Štrajh Tria je sedaj izdal tudi lastno cedejko. Ne popolnoma lastno, saj je vsaj toliko kot Atanasovski pripomogel k nastanku tudi kitarist Miran Strgulec, ki pa ga Mariborčani poznamo po bolj rockovskih (Inside) in komornih projektih (s Petrom Andrejem).

Spev nad mestom je avtorska cedejka, ki prinaša ušesom dokaj spevno in nezapleteno duetno glasbo, ki bo z veseljem zapolnila kakšen bolj melanholičen večer po napornem dnevu. Glasba se po spevnosti spogleduje z new ageom, vendar so Atanasovskemu preveč blizu jazzovski prijemi, da bi bila tudi res new age. Strgulec z električnimi in akustičnimi kitarami kaže rockovsko naravnanost, to pa da glasbi zanos, ki presega new age ali običajni jazz.

Plošča je sicer izšla v samozaložbi in je dosegljiva le pri avtorjih (tel. 062 215 850), vendar je dovolj pogumen začetek, da opozarja na prihodnje velikopotezne načrte. Teh pa zaradi mladosti zagotovo ni malo.

Rok Jurič