Letnik: 1999 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

RAZLIČNI IZVAJALCI

Brasileiro

Putumayo World Music/Statera, 1999

Kompilacija Brasileiro založbe Putumayo ima vsaj dva različna namena. Za vse tiste, ki šele vstopajo v bogastvo brazilske glasbe, kjer izstopajo predvsem samba, bossa nova in brazilska popularna glasba (s kratico imenovana tudi MPB - musica popular brasileira), je več kot koristna informacija o njenih predstavnikih, čeprav je treba povedati, da nekaj največjih glasbenikov (npr. Caetano Veloso, Maria Bethania, Djavan, Milton Nascimento …) na plošči vendarle manjka. Toda mesto na njej so našla imena, kot so Joao Bosco, Jorge Ben, Chico Cesar, Beth Carvalho, Chico Buarque, Geraldo Azevedo in drugi. Informacija je toliko koristnejša, ker je plošči dodana knjižica, v kateri so založniki poskrbeli za temeljito predstavitev same glasbe in tudi izvajalcev. Očitno je bila ciljna publika severnoameriška, saj so med drugim navedli celo ameriško fonetično izgovorjavo imen ter skladb s plošče. V tem smislu torej plošča kupce takoj usmerja k nakupom zgoščenk posameznih izvajalcev, to spet ni težko, ker je napotke o njihovih samostojnih glasbenih projektih že mogoče najti kar na tem izdelku.

Kot že rečeno, ima plošča Brasileiro ob tej osnovni informativnosti še drug namen, in sicer humanitarni. Zaslediti ga je mogoče ob natisnjeni informaciji, da bo založba Putumayo World Music del dobička od prodaje namenila brazilski nevladni organizaciji AMENCAR, ki se ukvarja z zaščito temeljnih človekovih pravic brazilskih otrok in najstnikov. Organizacija ima podružnice v 14 brazilskih državah.

Brazilska glasba je dediščina indijanske, črnske in portugalske kulture, in to je ves čas mogoče čutiti tudi na sami plošči. Ta se, tako kot vse druge izdaje založbe Putumayo, odlikuje tudi po živobarvnem in simpatičnem ovitku, ki še dodatno poživi naše razpoloženje.

Brazilci nimajo ravno rožnate zgodovine. V njej je veliko nasilja in krivic, pa vendar so eden redkih narodov na svetu, ki je znal preseči temne strani preteklosti in izluščiti predvsem njen lepši del.

Marko Jenšterle