Letnik: 1999 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

THE ROOTS, MELKY SEDECK

Incognito, München, 10. 5. '99

Da so The Roots izvrstna koncertna skupina, vam bo zatrdil vsak, ki je videl njihov fenomenalen tričetrturni nastop na Drugi godbi leta 1995. Da imajo tudi izvrstne koncertne skupine kdaj slab dan, vam bo zatrdil vsak, ki je videl njihov katastrofalen tričetrturni nastop le nekaj tednov kasneje v Trstu. Da so lahko The Roots v živo izvrstni tudi precej dlje kot tričetrt ure, pa smo se prepričali vsi, ki smo jih v začetku maja videli v münchenskem klubu Incognito. Pa pojdimo lepo po vrsti, kot so hiše v Minhni …

Incognito je precej kvadraten prostor, odlikuje ga predvsem izvrstno stalno ozvočenje, ki ga sestavljajo ob odru postavljeni sub-wooferji ter s stropa viseči srednje- in visokotonci. Druga nezanemarljiva odlika je precej visok strop, ki omogoča dovolj svežega zraka za slabo tisočnijo ljudi, ki jih lahko posrka vase. Tistega večera nas je bilo ravno toliko – torej ravno prav. Večer sta začela brat in sestra, sicer bratranec in sestrična slavnejšega Wyclefa Jeana, Sedeck in Melky, za to priložnost okrepljena z didžejem. Melky Sedeck gradita muziko na tem, kar najbolje znata: Sedeck je izvrsten pianist in kitarist, Melky pa z glasom skrbi za dvigovanje kocin poslušalstva. Od ugodja, da ne bo nesporazumov. Razpon njenega glasu je fascinanten v vseh dimenzijah: v volumnu, v jakosti in v višinskem razponu. Popredalčkati njuno godbo je precej težko, ampak naj poskusim: jazz, ozaljšan s trip and hip hopom, dubom in soulom. Izvrsten uvod v Korenine, ni kaj.

The Roots so se tokrat pojavili v petčlanski formaciji: šef skupine, bobnar Questlove, je sedel za tipično nenavadno baterijo (dva verbla, bas boben, stop činela, činele – brez kotla in prehodnih bobnov), na basu hendrixovski Leo Hubbard, klaviaturist Kamal, živa beat box mašina Scratch ter rapper Black Tought. Drugi vokalist, Malik B, tako nastopa samo na ploščah, prvi ustni imitator ritmov in scratchev, Rahzel, pa je verjetno že promoviral solo prvenec. Nič ne de, mladi Scratch je več kot odlično zapolnil njegovo mesto. Predstava Rootsov je bila tridelna: v prvem delu so preigrali večino skladb z zadnje plošče Things Fall Apart in največje hite s prvih treh izdelkov. V drugem delu smo lahko občudovali solo spretnosti posameznih instrumentalistov, saj so si Questlove, Hubbard in Kamal privoščili vsak po dobrih deset minut za soliranje, tretji del pa je bil nadvse zabaven in je v mnogočem spominjal že na gledališko predstavo. Glavni akter je bil DJ Scratch, DJ, ki nima gramofonov, ampak le usta, iz katerih potem prihajajo mnogovrstni zvoki: scratchanje plošč, ritmi, ki jih pospešuje in upočasnjuje, rappanje, zvočni efekti … Drugi člani skupine so se po svoji presoji vključevali v ta šov: Questlove, recimo, kot izvrsten (tudi vizualni) imitator Stevieja Wonderja. Nadvse duhovito, sproščeno in predvsem nepozabno. Hej, vse skupaj je trajalo dobri dve uri in pol, in po koncu so celo zadržani Germani hoteli še. Jaz pa tudi, zato že pospešeno brskam po internetu in iščem poletne evropske koncerte filadelfijskih koreninic. Če se kdaj pojavijo v radiju 400 km od kraja, kjer se nahajate, jih nikar ne zamudite.

Napo-Lee-Tano